Življenje je pač takšno: nekdo mora opravljati delo za drugega, medtem ko ta drugi poveljuje in ga moramo poslušati. Če želiš ohraniti dober odnos s svojim delodajalcem, je pomembno, da paziš, kako z njim komuniciraš, saj s temi izjavami zelo razjeziš šefa. In tega verjetno nočeš.

Katerim desetim izjavam se moraš izogniti? S temi izjavami zelo razjeziš šefa.

“Potreboval bi višjo plačo, saj moram obnoviti svojo hišo.”

Razumljivi razlogi za povišico se nikakor ne skrivajo v vaših osebnih težavah. Slednje šefa namreč ne bodo zanimale. Zato vam priporočamo, da ga raje poskušate prepričati s podatki o svoji učinkovitosti.

“Ali se lahko po malici odpravim domov? V pisarni tako ali tako ni dela.”

Ti lahko izjavite le, če opravljate delo, ki od vas zahteva določeno število opravljenih nalog dnevno. V nasprotnem primeru se taki izjavi izognite, saj boste tako nadrejenim dali vedeti, da za opravljanje dela niste zainteresirani, hkrati pa boste dobili obilico novih zadolžitev.

“Nisem jaz kriv.”

S tem, ko za nastalo situacijo obtožujete druge, kažete svojo nezrelost. Če boste svoje napake priznali, vas bodo sodelavci gotovo bolj spoštovali.

 Kakšen je vaš odnos s šefom?

“Zapuščam vas.”

Če ste prišli do zaključka, da želite zapustiti delovno mesto, to dokažite z dejanji. Če boste o tem le govorili, vas bodo ljudje nehali jemati resno.

“Vedno smo delali na ta način.”

Vsakomur, ki predlaga novo rešitev problema, je treba prisluhniti. Še posebej, če je ta oseba vaš šef. Moderni svet se spreminja iz dneva v dan, zato je treba preizkušati nove načine dela.

 10 izjav, ki lahko pokvarijo vas odnos s šefom,

“Poskusil bom.”

S to frazo delodajalcu običajno sporočite, da vam naročene naloge ne bo uspelo opraviti. Zato vam svetujemo, da mu zagotovite, da boste delo opravili, in se potrudite po najboljših močeh.

“Imam preveč dela.”

Vsi zaposleni naj bi delali v skladu s tem, da podjetje doseže svoje glavne cilje. Če vam šef določi nalogo, ki je v danem trenutku na vrhu prioritetnega seznama, jo morate sprejeti.

 Pozorno poslušajte šefova navodila in jih upoštevajte pri delu.

“Kaj dobim za nagrado?”

Čeprav za svoje delo morate prejemati plačilo, pa za vsakršno pomoč ne zahtevajte nagrade. Šefa prav tako ne razvajajte preveč, saj vas bo sicer začel pretirano izkoriščati.

“To ni moj problem.”

Delo v skupini zahteva predanost vseh članov. Če poznate način, kako rešiti težavo, ki se sicer neposredno ne navezuje na vas, ga morate deliti med svoje sodelavce.

“Mislil sem le …”

Ko boste poved začeli s to frazo, bo šef verjetno zavzdihnil in zavil z očmi. Ne glede na vse morate namreč vedno sprejeti popolno odgovornost za svoje delo.