Spanje ob ventilatorju naj ne bi bilo priporočeno. Zakaj?

Vročina lahko človeka dobesedno onesposobi, saj postane utrujen, zaspan, razdražljiv, misli pa mu okupira le ena stvar, kako se rešiti vročine. Najhuje je v nočnih urah, ko se odpravite na spanje, saj pogosto ne morete zaspati, obračate se v postelji … zato zaženete ventilator z mislijo, da bo to rešilo vse probleme. A ni res.

Vprašanje je, kako lahko ob takšni peklenski vročini ventilator vse poslabša. Za začetek z bakterijami: ves prah, umazanija in bakterije, ki so ležale na tleh, se razpršijo po prostoru. Delci krožijo po prostoru, vrinejo se v vaše nosnice in poslabšajo alergije, seneni nahod, astmo in podobno.

Poleg tega obstaja tudi nevarnost, da bi prišlo do izsušitve vaše kože, oči ali ust. Hladen zrak pogosto ustvari občutek, da ste ‘zamrznili’. Razlog za to je v tem, da hladen zrak, ki piha v vaš vrat, skrči mišice, zato se zbudite utrujeni in ‘pokrčeni’.

Če se želite izogniti tem nevšečnostim, je bolj smiselno, da pred ventilator postavite nekaj plastenk z zmrznjeno vodo, saj bo tako ventilator ‘krožil že ohlajen zrak’.

Mimogrede, v Južni Koreji verajmejo, da vas bo spanje s prižganim ventilatorjem in ob zaprtem oknu ubilo.