Ste vedeli, da je količina hrane, ki jo nameravate pojesti, odvisna od številnih dejavnikov, na katere niste bili pozorni? Tudi barva krožnika odloča o tem, koliko boste pojedli.

Psihologi ugotavljajo, da je večina človeških vsakodnevnih dejanj rezultat samodejnih, nezavednih procesov in navad, ki jih lahko spremenite. In tako je tudi s prehranjevalnimi navadami, ki so se, kot znanstveniki ugotavljajo, v zadnjih letih močno spremenile – sodobni človek poje veliko več v enem obroku, kot dejansko potrebuje. In ne zato, ker bi bil lačen, temveč zaradi občutka, da potrebuje še več hrane.

Znanstvene ugotovitve kažejo, da je za občutek domnevne lakote ali prenajedanje kriva kombinacija sladkorja, soli in maščob, ki prisilijo vaše možgane, da se obnašate kot odvisniki od hrane. In to sčasoma postane navada, ki jo lahko opustite le, če se naučite, kako delujejo vaši možgani. Morate se zavedati, da vas možgani nenehno spravljajo v skušnjavo, da bi nekaj pojedli – vsakič, ko mislite, da morate jesti, a niste lačni, vaši možgani sporočajo, da jeste zaradi čustveno spremenjene spodbude. Ključno torej je, da prenehate povezovati čustva in hrano.

Prenehajte povezovati čustva in hrano.

Delo na sebi zahteva veliko in ne morete (in tudi ne smete) pričakovati, da boste čez teden dni popolnoma spremenili svoj odnos do hrane, vendar lahko že danes naredite nekatere druge spremembe, povezane z izborom posode, iz katere jeste. Charles Spence, znanstvenik in avtor knjige Nova znanost o prehranjevanju namreč verjame, da naj bi posoda (in številni drugi dejavniki, kot so glasba, pribor …) vplivala na količino hrane, ki jo pojeste in dejanski okus.

RDEČA

Rdeča barva ima močan karakter, zato krožnik takšne barve daje občutek, da je hrana manj okusna. Spencer svetuje, da prigrizke jeste iz rdeče posode, ker boste pojedli veliko manj, saj rdeča barva signalizira nevarnost.

BELA

V restavracijah vam ponavadi postrežejo sladico na belem krožniku, ker naj bi bela barva vplivala na vaše dojemanje sladkobe. Zato naj bi imeli občutek, da je sladica na belem krožniku za vsaj 10 % slajša.

Obstajajo tudi druge barve, ki naj bi vplivale na vaš odnos do hrane – zelena barva naj bi vas spodbujala k zdravim obrokom, oranžna k telovadbi, modra k izgubi apetita … Če postrežete hrano v skledi, pa zna bit veliko okusnejša kot na krožniku.

Sladica na belem krožniku naj bi bila slajša za 10 %.

Poleg barve posode naj bi bila pomembna tudi teža hrane na krožniku, pravi Spencer. Obrok, ki ga nameravate pojesti, “začutite v lastnih rokah” oziroma ga potežkajte. Na ta način bodo vaši možgani dobili informacijo, kolikšna količina hrane je za vas zadostna.

Med hranjenjem je zelo pomembno tudi, da se osredotočite na hrano. Ugasnite elektronske naprave in se osredotočite na tisto, kar jeste. Tako boste med hranjenjem uporabljali vsa čutila, možgani pa vam bodo poslali informacijo, kdaj ste siti.

In seveda ne smete pozabiti niti na domišljijo, ki je še kako pomembna – če imate radi določeno hrano, jeste pa nekaj drugega, si predstavljajte, kolikokrat ste že jedli vašo najljubšo hrano. Zaradi te ideje naj bi vaši možgani verjeli, da se bo vaš apetit po tovrstni zmanjšal.