Moč, ki jo je imel Teslin um, je mnogim nepredstavljiva. A tako kot večina genialcev, se tudi on ni rodil s supermočmi, temveč je moral žrtvovati veliko stvari in v svoje življenje vpeljati navade, zaradi katerih je postal uultračinkovit. Če začnete prakticirati Tesline skrivnosti, s katerimi je uril um, da je postal ultraproduktiven, morda postanete ti vi posebni.

Nikola Tesla je tekom svojega življenja nenehno delal na projektih, ki imajo neprecenljiv pomen za sodobno družbo. A malokomu je jasno, kako mu je to uspelo.

V različnih knjigah in na spletnih straneh lahko najdemo številne zapise, v katerih avtorji pojasnjujejo, kakšne navade je imel Tesla. Tisto čemur z gotovostjo lahko verjamemo pa je njegova avtobiografija, iz katere lahko razberemo, da so vsega ‘kriva’ striktna pravila, ki jim je sledil, da bi povečal svojo produktivnost.

To so Tesline skrivnosti, kako je uril um, da je postal ultraproduktiven.

1. Dobro premislite, preden karkoli naredite.

Dobro premislite, preden karkoli naredite.

Tesla naj bi pogosto govoril, da si lahko že v glavi zamisli stroje. Zato nikoli ni risal načrtov, preden je začel z dejanskim delom. Takšen proces vizualnega predstavljanja ni svojevrsten vsem ljudem, a osnovna ideja je v tem, da se morate osredotočiti na končni proizvod. Morate se sprostiti in razmišljati o problemu v svoji glavi.

V avtobiografiji je zapisal, da je njegova metoda ustvarjanja drugačna. Pri delu ne želi hiteti. Ko dobi idejo, jo takoj obdeluje v svoji domišljiji – menja konstrukcijo, jo izboljšuje in upravlja s strojem v svoji glavi. Ni pomembno, ali testirate določeno stvar v glavi ali v delavnici, saj razlike ni, rezultat pa je isti.

S to sposobnostjo naj ne bi bil rojen, temveč je kot otrok reševal vaje za krepitev možganov.

2. Odpravite se na sprehod.

Pojdite na sprehod.

Sprehod po gozdu ima svoje prednosti. Tudi Tesla je bil očitno tega mnenja. Četudi naj bi bili njegovi sprehodi povezani s obsesivno kompulzivnim obnašanjem, je imel ravno med hojo nekaj ‘eureka’ trenutkov.

Eden izmed teh se je zgodil leta 1881. Tesla se je preselil v Budimpešto, kjer se je zdravil po živčnem zlomu. Med sprehajanjem s prijatelji mu je na misel prišla ideja o izmeničnem električnem toku.

3. Bodite sami, ko rešujete probleme.

Bodite sami, ko rešujete probleme.

Tesla se je zastopal idejo, da se mora osamiti, ko razmišlja in ustvarja. Eden izmed njegovih znanih citatov vam bo pojasnil, zakaj je to pomembno.

“Um je bolj oster in osredotočen, ko je osamljen. Za razmišljanje ne potrebujete velikega laboratorija. Originalnost je rezultat osamljenega uma, ki je osvobojen zunanjih vplivov, ki lahko škodujejo kreativnem umu. Bodite sami – to je skrivnost izumitelja -, saj se takrat rojevajo ideje.