J.. K. Rowling ali mati Harryja Potterja je bila nekoč brezposelna samohranilka, ki se je soočala s težko življenjsko krizo. A vseeno se je dvignila iz pepela in dokazala, da obstaja ključ do uspeha. Kaj moramo narediti, da nam uspe?

Avtorico najuspešnejših knjig na svetu poznamo čisto vsi. Preden je postala prepoznavna in uspešna, je bilo njeno življenje povsem drugačno. Preden so njene knjige zaslovele, je imela življenjsko krizo – bila naj bi brezposelna in mati samohranilka, borila naj bi se tudi z depresijo in revščino.

Njen uspeh je dokaz, da lahko tudi največjo življensko krizo prebrodimo. V tem kontekstu pravi Rowling, da ji niso všeč pravila o tem, kako uspeti, saj uspeha na tak način ni mogoče doseči – sicer bi bilo vse skupaj precej preprosto.

Spominja se, da se je pred letio dpravila po poti, za katero je bilo malo možnosti, da ji bo prinesla kaj denarja, razpoznavnosti in novih možnosti. V 90. letih so bile dolge mladinske knjige z netipičnimi moškimi protagonisti tako rekoč obsojene na propad. Tudi Rowlingovo je zavrnilo cel kup založniških knjig, vendar če takrat ne bi bila pogumna in vztrajala kljub številnim preprekam, zavrnitvam in težavam, morda nikoli ne bi spoznali Harryja Potterja.

J. K. Rowling tako pravi, da je “strah pred neuspehom najbolj žalosten razlog na svetu, da ne bi naredili tistega, kar nas vleče”. Čeprav ne obstaja zanesljivih nasvetov, kako uspeti, je pogum (skupaj z vztrajnostjo, neodvisnostjo in hvaležnostjo) ključna sestavina, ki nas lahko pripelje precej daleč.