Po 12 letih se je končala evropska prevlada, na prestol pa je sedla ameriška restavracija, ki je bila lani tretja. To je po dvakratni zmagovalki The French Laundry Thomasa Kellereja šele druga ameriška restavracija s tem laskavim nazivom. To so najboljše restavracije na svetu 2017.

V Melbournu so podelili kulinarične oskarje, znane so namreč najboljše restavracije na svetu za leto 2017. Po 12 letih se je končal primat Evrope. Na podelitvi nagrad 50 najboljšim restavracijam sveta (50 Best Restaurants) je namreč akademija – sestavljena je iz tisoče mednarodnih strokovnjakov, gostincev, publicistov in mnenjskih voditeljev – okronala ameriško restavracijo Eleven Madison Park iz New Yorka, ki so ji že lep čas napovedovali naskok na sam vrh (lani je bila tretja). V Avstraliji je svojo nagrado prejela tudi Ana Roš, ki je bila že pred časom razglašena za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu. Na prestolu je nasledila Dominique Crenn (Atelier Crenn, San Francisco, ZDA).

PREBERITE ŠE: Hiša Franko na seznamu najboljših restavracij na svetu


Glavne zasluge za uspeh restavracije Eleven Madison Park, ki bo zaradi prenove v prihodnjih mesecih lep čas zaprta, imata chef in lastnik Daniel Humm ter vodja kuhinje Dmitri Magi. Lanska zmagovalka, italijanska Osteria Francescana (Modena), se je morala tokrat zadovoljiti z drugim mestom, ostaja pa ji lenta najboljše restavracije v Evropi. Na tretjem mestu je ostala španska restavracija El Celler de Can Rocka (Girona), ki je slavila leta 2013 in 2015.

 Nam najbližja iz seznama top 10 je dunajska restavracija Steirereck.


Nam najbližja iz seznama top 10 je dunajska restavracija Steirereck.

Na seznamu boste tokrat zaman iskali dansko restavracijo Nome (Köbenhavn), dolgo časa eno od najboljših restavracij na svetu (slavila je štirikrat), saj jo je kuharski mojster Rene Redzepi zaprl in odpira novo. Na prireditvi v Melbournu so podelili še številne posebne nagraden. Najboljši slaščičarski mojster na svetu je tako postal Dominique Ansel, nagrado za življenjsko delo pa je prejel Heston Blumenthal. Za najboljšo kuharsko mojstrico je nagrado osebno prevzela Roševa iz Hiše Franko, ki je imela tudi navdihujoč govor (glej zgoraj).

Top 10: najboljše restavracije na svetu 2017 (v oklepaju je lanska uvrstitev):