Znanstveniki so ugotovili zanimivo stvar, povezano z našimi starši. Več časa, kot boste preživeli z njimi, dlje bodo živeli. In tega si vsi resnično želimo.

Osamljenost je povezana s hitrejšim staranjem in umiranjem. Raziskovalci z University of California so opazovali 1600 ljudi, starih okoli 71 let, in pri tem niso upoštevali zdravstvenega stanja niti socialnega dejavnika. Edina stvar, ki so jo opazovali, je bila stopnja osamljenosti.

Raziskava je potekala 6 let, tukaj pa so rezultati: 32 odstotkov ljudi v skupini, ki ni imela obiskov, je umrlo, medtem ko je iz skupine, ki je imela obiske, umrlo 14 odstotkov ljudi.

Ko se ljudje staramo, nam je komunikacija z družino in prijatelji pomembnejša. Starejši ljudje so namreč v nenehnem iskanju pogovora z nekom, saj imajo veliko povedati. Nihče si pa ne želi biti osamljen, še posebej v tem obdobju.

Ta študija kaže, kako pomembna je skrb za naše starše. Vsak izmed nas bi moral razmišljati o njih in z njimi preživeti vsaj nekaj minut na dan. S tem bomo namreč poskrbeli, da bodo z nami tako dolgo, kot bo to le mogoče!