Za vaš videz so odgovorni vaši starši, saj je kombinacija genov naredila svoje. Tudi tisto, kar se skriva v notranjosti, je rezultat dedovanja. A obstajajo številne bizarne stvari, za katere si ne bi mislili, da ste jih podedovali.

Od staršev lahko podedujemo dobre in slabe stvari. Znanstveniki še vedno ne morejo z gotovostjo oceniti, v kolikšni meri našo osebnost določajo geni, v  kolikšni meri pa okolje. Razkrivajo pa, da si za te stvari ne bi mislili, da ste jih podedovali. A ste jih!

Impulzivnost

Čeprav ne obstaja gen za impulzivnost, so znanstveniki prepričani, da je mogoče to lastnost podedovati. Otroci impulzivnih staršev naj bi bili bolj nagnjeni k impulzivnemu vedenju. V mnogih primerih je za to krivo tudi okolje: otrok vidi vedenje staršev in ravna enako. Toda tu je tudi genski vidik. Znanstveniki so izvedli študijo in našli nekaj alel različnih genov, ki bi bile lahko odgovorne za impulzivnosti.

Nenavadne spalne navade

Hipersomnija (občutek zaspanosti), insomnija (nespečnost) ali parasomnija (različne motnje spanja) so v naših genih. Seveda zaspanost in nespečnost lahko povzročajo tudi drugi razlogi, kot so stres ali tesnoba. Če pa ste vedno imeli težave s spanjem, je to vsekakor v vaših genih, trdijo znanstveniki.

Kihanje ob pogledu v sonce

Od 18 do 35 % populacije ob pogledu v sonce kiha. Ko svetloba pride v stik z očmi, oseba začne kihati. Znanstveniki so ugotovili, da to lastnost podedujemo. V letu 2010 je skupina genetikov raziskala genome 10.000 ljudi. Odkrili so dva gena, ki sta odgovorna za refleksno kihanje.

Strah pred višino

Eden od glavnih razlogov, zakaj se ljudje bojijo višine, je nizek atmosferski tlak, kar povzroči pomanjkanje kisika v telesu. Oseba, ki je večino svojega življenja živela na nizki višini in gre nato v gore, bo imela visoko raven rdečih krvnih celic, ki so zadolžene za prenašanje kisika. Veliko število rdečih krvnih celic naredi kri viskozno, kar lahko povzroči težave s srcem. To znanstveniki pojasnjujejo z geni.

Dolga življenjska doba

Znanstveniki so raziskovali, kaj določa dolžino življenja. Rezultati različnih študij kažejo, da ljudje, ki so doživeli visoko življenjsko dobo, nimajo nič skupnega v smislu izobraževanja, dohodka ali poklica. Vendar imajo podobne lastnosti, večina jih ne kadi, nima čezmerne telesne teže in se dobro borijo s stresom. Znano je tudi, da bratje in sestre dočakajo dolgo življenjsko dobro, če živijo zdrav način življenja. To pomeni, da so geni tu vpleteni, pravijo znanstveniki.

Čezmerno potenje

Zvenelo bo čudno, vendar so geni odgovorni tudi za to, koliko se oseba poti. Še vedno pa ni znano, kateri gen je odgovoren za to. Če se nenehno znojite, ne glede na to, kakšno je vreme, so potem za to krivi geni, pravijo znanstveniki.

Čezmerna telesna teža

Indeks telesne mase je odvisen od vaših genov, trdijo znanstveniki. Seveda tudi okolje igra vlogo. Oseba z ‘nesrečnimi’ geni ima večje možnosti za pridobitev čezmerne telesne teže, vendar to ne pomeni, da se bo to nujno tudi zgodilo.