V angleščini se je ukoreninila raba izraza “bromance”, ki pomeni bližnje razmerje med dvema heteroseksualnima moškima. Moški naj bi tej vrsti prijateljstva celo dajali prednost pred romantičnimi razmerji.

Tako menijo raziskovalci, ki so svojo študijo objavili v reviji Men and Masculinities. Tesna moška razmerja so v zadnjem času postala bistveno bolj družbeno sprejemljiva, zato se kaj hitro lahko zgodi, da bodo oslabila vezi med moškimi in ženskami.

Koncept prijateljevanja dveh moških ni nič novega. Naj le spomnimo – Abraham Lincoln si je vrsto let delil posteljo s prijateljem. Po opažanju znanstvenikov z angleške Univerze Winchester se je negativno prepričanje o takšni vrsti razmerja utrdilo šele v drugi polovici 20. stoletja.

Moška prijateljstva so na priljubljenosti znova pridobila po zaslugi primerov iz sveta znanih (nekdanji ameriški predsednik Barrack Obama in podpredsednik Joe Biden) in filmov, kot je denimo 40-letni devičnik.

Raziskovalci so pomen takšnih prijateljstev proučili z anketo, v kateri je sodelovalo 30 heteroseksualnih študentov drugega letnika športnih programov, ki so v trenutno razmerju ali pa so ga končali pred kratkim.

Med študijo so ugotovili, da ima vsak izmed anketirancev vsaj enega ‘bromantičnega’ prijatelja, s katerim deli svoje skrivnosti. Vsi razen enega so priznali, da so se s svojim prijateljem že pocrkljali.

Moški prijatelji ponujajo tisto nekaj, kar ženske ne morejo.

Moški prijatelji ponujajo tisto nekaj, kar ženske ne morejo.

Vzorec raziskave je seveda premajhen, da bi njene izsledke lahko posplošili na celotno moško populacijo. Avtorji so se v najnovejši analizi raziskave, ki je bila sicer objavljena maja letos, osredotočili na razlike med romantičnimi in prijateljskimi razmerji.

Študentje menijo, da jih njihovi tesni prijatelji v nasprotju s partnerkami ne obsojajo. Eden izmed udeležencev je tako razkril, da svojemu prijatelju lahko prizna, da posluša Taylor Swift in Beyonce, medtem ko dekletu tega ni pripravljen razodeti.

Moški svoja čustva lažje delijo z istospolnimi prijatelji. Z njimi pogosto izmenjujejo informacije o zdravstvenih težavah, stanju v družini

Pravi prijatelji vas vedno spravijo v dobro voljo.

Pravi prijatelji vas vedno spravijo v dobro voljo.

Razliko med ‘bromanco’ in romanco je odlično opisal anketiranec, ki meni, da se pojma razlikujeta v treh dejavnikih: spolni privlačnosti, čustveni povezanosti in značaju. Bratovska ljubezen potrebuje zadnja dva, medtem ko romantična ljubezen ob spolni privlačnosti potrebuje še vsaj enega od preostalih dveh.

Moški se večinoma strinjajo, da lahko s tesnimi prijateljskimi vezmi bolje zadovoljijo potrebo po čustveni povezanosti.

Ali partnerki lahko zaupate osebne stvari?

Ali partnerki lahko zaupate osebne stvari?

Dejstvo je, da so moški pripravljeni skupaj preživeti vse več časa. To je še posebej dobrodošlo za tiste, ki menijo, da ženskam ne morejo razodeti vseh svojih čustev. Strokovnjaki so zato zaskrbljeni nad prihodnostjo razmerij med moškimi in ženskami, ki bi naj postajala vse bolj odvisna od spolne privlačnosti.

Prav lahko se zgodi, da si bodo moški tudi po koncu študija stanovanje raje delili s svojim prijateljem. Po mnenju mnogih so namreč intimna razmerja začasna, prijateljstva pa v številnih primerih trajajo vse življenje.