Vsak dan poslušamo o magičnih dietah in čudežnih izdelkih za hujšanje, ki nas stanejo več sto evrov. Morda je čas, da pogledamo v kuhinjo in poiščemo živila, ki topijo maščobo na trebuhu. Seveda ne velja pozabiti na redno telesno vadbo. Saj veste… brez muje se še čevelj ne obuje.

Katera so živila, ki topijo maščobo na trebuhu? (P. S.: Nekatera vas utegnejo presenetiti.)

10. Olja

Verjetno se to sliši popolnoma narobe. Ali ni olje polno kalorij? Olja, ki so dobra za uživanje, imajo koristne kalorije. To so kokosovo, repično in olivno olje; vsa ta lahko dejansko pomagajo našemu telesu pri porabi maščob. S temi olji namreč pomagamo telesu, da holesterol ohranja na najnižji ravni, hkrati pa zadovoljijo naše želje po nepotrebnih kalorijah. Nezdrava olja so hidrogenirana, polna nasičenih maščobnih kislin in transmaščobnih kislin.

9. Oreščki in semena

Lanena semena, pistacije, orehi, sončnična semena, mandlji, bučna semena in vsi drugi oreščki ali semena, ki si jih lahko zamislimo, bodo pomagali pri ohranjanju ravnega trebuha. Semena in oreščki so prav tako polni zdravih maščob in mineralov. Nekateri strokovnjaki priporočajo, da vsak dan ob napadu lakote pojemo 24 mandljev. Izogibajmo se slanih semen in oreščkov, saj ta vsebujejo veliko natrija, ki ni dober za naš krvni tlak.

8. Ovsena kaša

Ali veste, zakaj ljudje zjutraj hrepenimo po nezdravo sladkem ali s soljo napolnjenem prigrizku? Ker zamudimo zajtrk, ker nismo dovolj zajtrkovali ali pa ker je naša raven sladkorja padla. Eden izmed načinov, kako preprečimo takšen napad lakote, je, da si za zajtrk privoščimo ovseno kašo. Ta je bogata z vlakninami; telo potrebuje dlje, da jih prebavi. Zato se tudi mi dlje počutimo site in nimamo želje po nezdravih prigrizkih. Poskrbimo, da bo naša ovsena kaša brez dodanega sladkorja ali okusa, raje si zraven privoščimo nekaj jagodičevja ali rezin banane.

7. Omlete

Jajca so polna beljakovin, ki porabljajo maščobe, omega-3 maščobnih kislin, cinka, fosforja, železa, kalcija, holina, folatov in bistvenih vitaminov. Jajca se prebavljajo počasi, zato se počutimo siti dlje, kar zmanjša možnost, da bomo iskali nekaj za prigrizniti. Preden začnemo zajtrkovati omlete, se s svojim zdravnikom posvetujmo o ravni našega holesterola. Morda je previsoka.

6. Beljakovinski praški

Beljakovine v prahu niso samo za ljudi, ki si želijo povečati mišično maso. Te beljakovine namreč vsebujejo aminokisline, ki gradijo mišice in porabljajo maščobo. Če v smuti dodamo dve žlici praška, pomagamo svojemu telesu, da porablja maščobe na predelu trebuha. Seveda smuti ne sme biti sladek ali pa narejen s čokolado. Vsebuje naj nesladkan jogurt, sadje in nemastno mleko.

5. Meso

Seveda gre za belo in pusto meso, to je najboljša vrsta mesa, ki bo maščobe držala stran od našega trebuha. Meso piščancev iz proste reje, rib in s travo krmljenega goveda – to so vrste mesa, ki znanstveno dokazano pomagajo pri porabi maščob. Kadar jemo hrano, bogato z beljakovinami, naše telo namreč porabi kar 30 odstotkov kalorij.

PREBERITE ŠE: Ketonska dieta za najhitrejše hujšanje do zdaj

Živla, ki topijo maščobo na trebuhu - belo in pusto meso.

Živila, ki topijo maščobo na trebuhu – belo in pusto meso.

4. Zelena zelenjava

Ohrovt, brokoli, špinača, rukola in radič so polni bistvenih vitaminov in mineralov ter imajo zelo malo kalorij. Brokoli in špinača sta še posebej bogata z vlakninami, ki pomagajo pospešiti našo presnovo in zmanjšujejo zaprtje. Če bomo jedli solato pred obrokom, se bomo počutili bolj site.

3. Stročnice

Limski, navadni in črni fižol so bogati z vlakninami, ki pomagajo našemu telesu znebiti se strupov. Poleg tega ne vsebujejo veliko kalorij in so polni beljakovin, ki pomagajo pri izgubi teže in oblikovanju telesa. Jedi s fižolom bodo izboljšale našo presnovo, zato si enkrat na teden namesto mesa privoščimo fižol.

2. Arašidovo maslo

Arašidovo maslo preprečuje napihnjen trebuh, saj ohranja dobro delovanje prebavnega sistema, to pa zaradi ene ključne sestavine – niacina. Tako kot oreščki in semena arašidovo maslo skrbi, da smo dlje siti in da je manj verjetno, da bomo posegli po hitrem, nezdravem prigrizku. Ker je arašidovo maslo polno maščob, moramo omejiti velikost porcije. Preveč arašidovega masla bi namreč lahko povišalo raven holesterola v telesu. Na dan sta tako dovolj dve žlici. Poskrbimo, da izberemo naravno arašidovo maslo in se izognemo tistemu, ki ima dodan sladkor.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj je poln antioksidantov, ki naj bi pospešili našo presnovo in topili maščobo. Sodeč po raziskavi, ki so jo opravili švicarski strokovnjaki, naj bi nam pitje zelenega čaja pomagalo porabiti kar 266 kilokalorij več, kot če pijemo navadni čaj. Kadar kupujemo zeleni čaj, se izogibajmo čaju v steklenicah ali plastičnih embalažah, ker je bil predelan in posledično ne vsebuje veliko hranilnih snovi. Namesto tega lahko eno filtrirno vrečko zelenega čaj potopimo v skodelico vode in ga spijemo toplega ali pa dodamo ledene kocke in si tako pripravimo ledeni čaj. Priporočljivo je, da na dan spijemo štiri skodelice zelenega čaja.