Spolna energija med partnerjema čez nekaj časa uplahne, tega ne moremo zanikati. Zato je pomembno, da pari, ki so v daljšem razmerju, ohranjajo iskrico. Najnovejša raziskava, za katero so raziskovalci zbirali podatke že vse od leta 2006, razkriva, kaj je zares pomembno, da razmerje ostane (pozitivno) vroče.

Pri raziskavi so se osredotočili na več kot 38 tisoč heteroseksualnih moških in žensk, ki so bili v razmerju vsaj tri leta. Več kot 80 odstotkov udeležencev je poročalo, da so bili s svojim spolnim življenjem zadovoljnih prvih šest mesecev razmerja, 55 odstotkov žensk in 43 odstotkov moških pa je izjavilo, da so zadovoljni s svojim spolnim življenjem tudi danes, po treh letih razmerja.

PREBERITE ŠE: Poljubljanje: pozitivni učinki za zdravje

Kaj je torej skrivnost tistih, ki so še vedno zadovoljni? Ljubezensko razmerje je očitno kompleksna stvar, ampak tukaj so ključne kvalitete za ohranitev iskrice, ki so jih avtorji raziskave uspeli izvabiti iz udeležencev.

1. Poskrbite, da sta oba zadovolj(e)na.

Ni presenetljivo, da so udeleženci, ki so s svojim spolnim življenjem zadovoljni tudi danes, orgazem doživeli tudi v zadnjem mesecu (98 odstotkov moških in 78 odstotkov žensk). Bistveno pa je, da so tudi njihovi partnerji doživeli orgazem.

2. Ne hitite.

Tako moški kot ženske, ki so z svojim življenjem v spalnici zadovoljni, so poročali, da njihov spolni odnos traja nekoliko dlje – vsaj pol ure. To je veljalo le za polovico zadovoljnih udeležencev (v primerjavi s približno četrtino nezadovoljnih ljudi), tako da to ni ravno pravilo, je pa zelo pogosta izbira.

3. Nekaj “pocukranosti” ne škodi.

Nikoli ne podcenjujte moči svojih čustev, niti takrat, ko stvari postanejo fizične. Večina moških in žensk, ki so sodelovali v raziskavi, poroča, da so imeli enako (ali večje) raven čustvene bližine zdaj in v prvih šestih mesecih razmerja. Zadovoljni udeleženci med drugim večkrat rečejo “Ljubim te” in se smejijo nerodnostim, ki se zgodijo  med spolnim odnosom.