Na človekovo presnovo vpliva več različnih dejavnikov. To so razmerje mišične in maščobne mase, pogostost obrokov, stresno življenje, športna dejavnost … In kako spodbuditi naš metabolizem? V nadaljevanju boste odkrili različne načine, ki nam lahko pri tem pomagajo.

Kako spodbuditi naš metabolizem?

Vzemite si čas za počitek

Pomanjkanje spanja vam ne prinese le tistih grozljivih črnih vrečk pod očmi, raziskave so pokazale, da tudi drastično upočasni metabolizem. To pomeni, da vaše telo porabi manj energije, kar vodi k povečanju telesne teže.

Skodelica kave ali čaja na dan

Kofein je prijatelj vaše presnove. Kava in črni čaj imata visoko vsebnost kofeina in antioksidantov. Zeleni čaj niti ne. Vsebuje pa tono antioksidantov, med drugim zelo pomembno sestavino, ki se imenuje epigalokatehin galat (ECCG). Ta pomaga pri porabi maščob. Priporočamo, da dnevno spijete vsaj eno skodelico kave ali čaja.

Pekoči feferoni

Feferoni vsebujejo kemikalijo kapsaicin, ki jim daje pekočnost. Ta spodbuja presnovo in zavira apetit. Telesu prinaša zadovoljstvo. Zato hrani, ki jo vsakodnevno pripravljate, dodajte poper ali rezine feferonov.

Zdrave maščobe

Zdrave maščobe pomagajo telesu absorbirati in procesirati hranilne snovi, ščitijo vaše organe ter ga oskrbujejo z energijo. Eno izmed najbolj impresivnih zdravih maščob vsebujejo mandlji. Mandlji vas bodo nasitili in vašemu telesu zagotovili zdrava hranila.

Jagodičevje

Beseda “antioksidant” je vse bolj popularna. Antioksidanti, kot je vitamin C, pospešijo delovanje metabolizma in pomagajo v boju proti prostim radikalom ter pri regeneraciji mišic. Jagodičevje ponuja velik delež antioksidantov, vsebuje malo sladkorja in pomlajuje.

Semena chia

Ta mali čudež je poln beljakovin, vlaknin in zdravih maščob. Naštete sestavine skrbijo za dobro telesno presnovo. Ta semena lahko dodate v jutranji napitek, jih stresete v jogurt ali na namazan kruh.

Losos

Človeško telo ne proizvaja vseh esencialnih maščobnih kislin, ki jih potrebujemo za delovanje. To pomeni, da je treba pridobiti dodatke iz prehrane. Dodajte lososa v svoj tedenski prehrambni meni in si zagotovite dovoljšnji vnos poglavitnih maščobnih kislin. Losos vsebuje veliko omega-3 maščobnih kislih, ki znižujejo krvni sladkor in pomagajo pri spodbujanju presnove.

Listnata zelenjava

Listnata zelenjava (blitva, špinača, kopriva, ohrovt …) je bogata z vlakninami, ki lahko vaš metabolizem pospešijo tudi za 30 %. Prav tako je zaradi velike količine železa in kalcija “podpornik” zdrave krvi, ki je ključna pri presnovi.

PREBERITE ŠE: Hujšanje: 7 jedi za hitro izgubo telesne teže

Telovadba je bistven dejavnik pri presnovnem procesu. Kaj pravite na tek?

Kaj pravite na tek?

Zmanjšajte stres

Visoko raven vsakodnevnega stresa strokovnjaki povezujejo s čezmernim gledanjem televizije in prevelikim dnevnim vnosom hrane. Skrajni čas je, da v svoj urnik dodate nekaj aktivnosti. Joga in meditacija sta odlična načina za zmanjševanje stresa in umiritev uma, telesa in duha.

Dnevna vadba

Vaš metabolizem ni odvisen samo od zaužite hrane. Telovadba je bistven dejavnik pri presnovnem procesu. Kaj pravite na tek? Izkazalo se je, da je vadba, kot je tek, zelo učinkovita pri porabi maščob.

Preklopite na ekološko

Strokovnjaki odkrivajo vedno večje prednosti ekoloških živil. Prehrani nikar ne dodajajte hormonov, antibiotikov in pesticidov. Vaše telo potrebuje prehrano za notranje čiščenje, in če so jedi onesnažene, naša organska celota ne zmore pravilno opraviti svojega dela. Zato raje preklopite na eko hrano, ki bo izboljšala metabolizem in povečala splošno delovanje telesa.

Voda, voda, voda!

Dnevno popijte velike količine vode. Študije so pokazale, da zvečanje dnevnega vnosa tekočine lahko spodbudi delovaje metabolizma za 30 %. Začnite dan z mlačno vodo, v katero ste iztisnili sok ene limone.

Majhne spremembe življenjskega sloga lahko naredijo čudeže. Ampak korak za korakom. Seveda je dobro spremembe vnašati počasi. Ne poskušajte spremeniti in storiti vsega naenkrat. Kot vedno in pri vsaki stvari poskusite najti ravnotežje.