V leto 2018 smo vstopili s hitrostjo svetlobe. Še hitreje pa vstopamo v poletne, sončne, lahkotne dni. Prvi maj, praznik dela, je že tu. Dan, na katerega pade praznik, nam letos še kako koledarsko ustreza, zato si boste lahko privoščili večdnevni oddih. Če nimate ideje, kam se odpraviti za prvi maj, se odločate v zadnjem trenutku in potrebujete idejo za destinacijo, je ta čisto blizu vas. Poglejte si, kam se letos lahko odpravite za 1. maj.

Prvi maj je pravi čas, ko si lahko privoščimo daljši oddih. Tu si lahko ogledate ideje, kam na prvomajski izlet.

KAM ZA 1. MAJ  2018 V ZADNJEM TRENUTKU:

SLOVENSKA OBALA

Za 1. maj 2018 se lahko vsekakor odpravite na našo obalo.

Pregovor pravi, doma je najlepše – če občudujete lepote Slovenije, morda nimate dovolj časa ali sredstev za odhod v bolj oddaljene kraje, je slovenska obala najboljša izbira: ta razkriva veliko več, kot se na prvi pogled naših obalnih mestec zdi.

V Kopru mrgoli prisrčnih lokalov, kjer si lahko že zjutraj privoščite kavo in zajtrk. Napolnjeni z energijo lahko krenete v Fieso, kjer boste lahko nad zalivom občudovali prekrasen razgled. Tu se pot ne konča. Odpraviti se morate tudi na slastno kosilo v Piran, kjer si lahko med drugim v Muzeju podvodnih dejavnosti Piran ogledate prikaze potapljanja od njegovih začetkov vse do danes. Da boste od prvomajskega oddiha odnesli največ, obiščite tudi Krajinski park Sečoveljske soline, kjer lahko opazujete ptice in Muzej solinarstva, ki prikazuje srednjeveški način pridelave soli. Pokukate lahko tudi v notranjost solinarske hiše.

Kje se pot konča? Tam, kjer si vi želite. Lepot za raziskovanje je veliko. Nikakor pa se ne pozabite na poti domov ustaviti na obali med Ankaranom in Luko Koper, kjer morate obiskati Pokopališče školjk, ki je polno različnih školjk in polžkov.

HRVAŠKA OBALA

Ste že obiskali Pulj?

Hrvaška obala je priljubljena lokacija za oddih Slovencev že vrsto let – če želite uživati, se sprostiti, odpočiti in tudi dodatno izobraziti, obiščite Pulj. To slikovito in živahno obalno mesto na Hrvaškem zaradi zgodovinskih ostankov Rimljanov in prekrasnih okoliških atrakcij vsako leto privabi na tisoče turistov.

Pulj je primerna lokacija za enodnevni izlet na morje, ki je lahko veliko več kot le izlet. Zjutraj izkoristite čas za ogled mesta – ne pozabite si ogledati prekrasne arhitekture znanega rimskega amfiteatra iz 1. stoletja, puljske Arene. Zgodovinskim znamenitostim se med drugim pridružujejo tudi Avgustov hram, slavolok Sergijevcev Zlata vrata in Mornariško pokopališče, ki je priljubljeno sprehajališče tamkajšnjih prebivalcev, saj čudovito urejeni parki predstavljajo svojo posebno zgodbo.

Tu se pot ne konča – po ogledu mesta se zapeljite tudi do Premanture in rta Kamenjak, kamnitega koščka umetnosti narave, kjer se lahko umaknete v prekrasne zalive in uživate v kristalno čistem morju.

ITALIJANSKA OBALNA MESTECA

K sebi vabijo tudi italijanska mesteca ob obali. (Na fotografiji je Gradež.)

Če se s slovensko obalo ne zadovoljite, se odpravite nekaj sto kilometrov proti Italiji in enodnevni izlet na morju začnite v vasici Marano Lagunare. Ta leži na obrobju Maranske lagune, ki jo sestavljajo naravni rezervati, in je edino naselje na obali lagune. Če ste ljubitelj rib, vas bo očarala z ribiškim duhom, saj je ravno tam največji ribji trg v regiji.

Po ogledu vasice se z ladjico podajte na ogled Deželnega naravnega rezervata izliva reke Stelle – tega sestavljajo številni jarki in otočki, ki laguno ločijo od odprtega morja, hkrati pa je moč videti številne ptice, ki so si tu našle zavetje in hrano. Pot se še ne konča, saj si morate odpočiti na vsaj eni izmed osupljivih peščenih obal nekoliko bolj turističnih mest Lignano Sabbiadoro, Gradež, Bibione, Caorle.

KAM ZA 1. MAJ 2018 Z LETALOM:

MAROKO (Afrika)

Maroko

Na spletnih omrežjih ste verjetno opazili, da nešteto turistov v zadnjem času obiskuje Maroko. Vprašate se verjetno tudi zakaj. V tem času so v Maroku temperature še znosne, množica turistov pa ni dosegla svojega vrhunca. Zato si boste lahko ogledali vse lepote tega pisanega mesta in uživali v eksotičnem kulturnem pridihu.

NORVEŠKA

Norveška

Da ne boste hodili vsako leto v tople kraje, zakaj si ne bi ogledali malo bolj na prvi pogled hladno Norveško. V maju je ta še posebej čudovita: hladnejše, osvežilne temperature nudijo zavetje pred hitro bližajočimi se vročinskimi valovi. Pisana narava in mesta so prava izbira za vse tiste, ki vas zanimata kultura in potepanje.

Baskija (Španija)

Baskija

Ujeli boste zadnji val prijetnih majskih temperatur. Baskija je eden bolj priljubljenih koščkov Španije. Pokrajina s številnimi plažami in visokimi valovi je raj za tiste, ki surfajo. Ostali pa boste začutili španske valove zgolj s kopanjem.

KAM ZA 1. MAJ 2018 Z OTROKI:

Dunaj (Avstrija)

Dunaj

Dobri stari Dunaj, evropska prestolnica, katere lepote lahko doživite tudi v podaljšanem vikendu. Očarala vas ne bo samo s številnimi znamenitostmi, temveč tudi z aktivnostmi, ki so zabavne tudi za otroke.

Tematski parki Benečije in Lombardije (Italija)

Lombardija

Lepa gričevnata pokrajina je zagotovo eden izmed razlogov, zakaj obiskati italijansko pokrajino Benečijo. Doživetje v italijanskih tematskih parkih pa je nekaj, kar bo očaralo celo družino.

Grešna Gorica (Hrvaška)

Grešna Gorica

Hrvaška se ne ponaša samo s privlačnimi plažami, ampak tudi z osupljivo naravo, ki je marsikdo ne pozna. Blizu, a vseeno tako daleč, marsikdo sploh ne pozna termalnih izvirov, številnih zgodovinskih dvorcev in odlične kulinarike. Otroci pa se bodo tudi zabavali.