Če še vedno prisegate na ameriško filmsko produkcijo, ne veste kaj zamujate – tudi slovenski umetniki namreč znajo ustvariti kakovostne filme, ki si jih je vredno ogledati – to so najboljši slovenski romantični filmi (21. stoletje)!

Romantični filmi so posebna filmska zvrst, v kateri uživajo le redki posamezniki – stereotipno naj bi ženske uživale v filmski ljubezni, medtem ko so moški ljubitelji akcijskih filmov. Tokrat to pravilo ne bo obveljalo, saj smo raziskali, kateri so najboljši slovenski romantični filmi, ki ne nosijo tipičnega sporočila o ljubezni, temveč vključujejo številne hudomušne elemente, ob katerih se boste še dobro nasmejali in se naučili veliko novega o življenju.

Najboljši slovenski romantični filmi so nastajali že v prejšnjem stoletju in kakovostna filmska produkcija se je nadaljevala tudi v 21. stoletju – od leta 2000 do danes so številni najboljši slovenski romantični filmi prejeli prestižne nagrade in navdušili številne gledalce. In zagotovo bodo tudi vas, če jih niste še pogledali!

Najboljši slovenski romantični filmi:

Pot v raj (2014)

Žak se po smrti staršev odloči poiskati smisel življenja ob jadranju na morju, toda pot mu nepričakovano prekriža Lučka. Zgovorno dekle ga pregovori, naj jo vzame s sabo na jadrnico in se skupaj odpravita v neznano.

Panika (2013)

Film prikazuje življenje 40-letne medicinske sestre Vere, ki v življenju nikakor ne more več najti pravih radosti. Ob zdolgočasenem možu Rudiju je že davno pozabila na ljubezen, dokler je iz duševne monotonije ne predramijo čari prijateljičinega partnerja Mitje.

Petelinji zajtrk (2007)

Avtomehanik Djuro pride za vajenca k mojstru Gaješu v Gornjo Radgono. V delavnico pot kmalu zanese lokalnega kriminalca Lepca in njegovo zapeljivo ženo Bronjo, ki hitro vname Djurovo srce.

L … kot ljubezen (2007)

Režiserka Gina želi posneti svoj prvi film, zato se odpravi v Prago, kjer ji pomoč ponudi Tomaž, brat lastnice nočnega kluba izseljencev iz nekdanje Jugoslavije.

Instalacija ljubezni (2007)

45-letna Mojca je sita zakona z bogatim, a vedno odsotnim trgovcem z mesom, novo iskrico življenja pa v njej obudi prihod umetnika in mladostne ljubezni Miloša.

Ljubljana je ljubljena (2005)

Oton odrašča in spremlja razvoj Ljubljane vse od leta 1934. Vse, kar ostaja isto, je nočni lokal Vice, kjer se običajni prebivalci mešajo z vedno novimi oblastniki in kjer Oton spozna številne resnice o ljubezni, zvestobi in prijateljstvu, kot tudi razočaranju in prevari.

Kajmak in marmelada (2003)

Zgodba govori o paru z dna družbene lestvice. Govori o sumljivih poslih, v katere se zaplete on, da bi zaslužil denar in osrečil njo…

Pod njenim oknom (2003)

Pod njenim oknom

Pod njenim oknom

V filmu spoznate zgodbo mlade plesalke Duše, ki se v razpetosti med dominantno mamo, odsotnim očetom in poročenim ljubimcem, zapleta v krizo tridesetih let, ki se še stopnjuje, ko zasluti, da jo nekdo zasleduje.

Zadnja večerja (2001)

Zadnja večerja

Zadnja večerja

Hugo in Tinček iz norišnice ukradeta kamero in z njo pobegneta. Posneti hočeta film o junaku, ki reši dekle in jo na koncu poljubi. Hugo je snemalec, Tinček pa igra glavnega junaka.