Naravne dišave in parfumi so med nami že od antičnih časov. Prinašajo prijetne vonjave tako za bivalne prostore, kot tudi za lase in kožo. In tudi v teh majhnih stekleničkah se skriva pravi luksuz - in verjeli ali ne, parfumi so tako eni izmed najbolj dragih predmetov na svetu. Tukaj so najdražji ženski parfumi na svetu.

Kateri so najdražji ženski parfumi na svetu?

10. Annick Goutal Eau d’Hadrien

Parfum Eau d’Hadrien je bil narejen leta 1981 in je plod usklajenega sodelovanja med Annick Goutal in Francisom Camailom. Parfum je tako ženski, kot moški. Zanj je značilna citrusova nota: nota limone, mandarine, sicilijanske limone, grenivke, ciprese ter aldehidi in koncentrat dišeče kanange, ki raste na Madagaskarju. Parfum je vrh svoje priljubljenosti dosegel v letu 2008, ko so ga dodali v Fragrance Foundation Hall of Fame na na podelitivi nagrad FiFi Awards.

www.annickgoutal.com

Cena: okoli 405 evrov za 30ml

Parfum Annick Goutal Eau d'Hadrien

Parfum Annick Goutal Eau d’Hadrien

9. JAR Bolt of Lightning

JAR je akronim za Joela A. Rosenthala, obdelovalca diamantov, ki je idejni oče tega parfuma. Vsaka steklenička parfuma je ročno izdelana in sestavljena. Rosenthal je parfum promoviral kot vonj, ki ostane v zraku takoj po udaru strele. Parfum, ki je bil narejen leta 2001 je pravzaprav orientalski cvetlični vonj za dame, s poudarki na zrelih jabolkih in pomaranči, tuberozi in mošusu.

www.fragrantica.com

Cena: okoli 700 evrov za 30ml

Parfum JAR Bolt of Lightning

Parfum JAR Bolt of Lightning

8. Jean Patou Joy

Ta parfum je leta 1929 izdelal parfumar Henri Almeras, namenjen pa je bil francoskemu zemljiškemu posestniku Jeanu Patou. Leta 1936 je parfum spremenil v nekaj izrednega in v eno izmed najbolj spoštovanih dišav vseh časov. Na FiFi Awards je bil parfum Joy razglašen za parfum stoletja, Dišava je namenjena dvigu posameznikovove samozvesti in duha, sestavlja pa jo deset tisoč cvetov jasmina in 336 cvetov vrtnic.

www.jeanpatou.com

Cena: okoli 73o evrov za 30ml

Parfum Jean Patou Joy

Parfum Jean Patou Joy

7. Caron Poivre

Caron je ena izmed najbolj prestižnih parfumerij na svetu. Poivre je nastajal petdeset let in je najbolj ekstravagantna dišava te blagovne znamke. Je unisex dišava, tako za moške kot za ženske, zapakirana v krasni embalaži. Pafum je mešanica temnega in rdečega popra, njegova barva ter aroma pa sta izjemno ognjeviti, kar je edino logično, saj je Poivre francoska beseda za poper.

www.parfumscaron.com

Cena: okoli 920 evrov za 30ml

Parfum Caron Poivre

Parfum Caron Poivre

6. Hermès 24 Faubourg

Ta omejena serija dišav za ženske je prišla na trg leta 1995, njen patron pa je francoska modna hiša Hermès. Parfum je poimenovan po lokaciji njihove edinstvene trgovine v Parizu. Idejni oče parfuma je Maurice Roucel, njegov posebej nenavaden vonj pa je razlog, da so poizvedli le tisoč stekleničk parfuma. Trajna dišava je lahka, cvetna in sončna – gre namreč za mešanico pomarančnega cveta, jasmina, cveta tiare, pačulija, dišeče kanange, perunike, vanilije in sandalovine.

www.hermes.com

Cena: okoli 1400 evrov za 30ml

Parfum Hermès 24 Faubourg

Parfum Hermès 24 Faubourg

5. Clive Christian No.1

Clive Christian No. 1 je v industriji parfumov sinonim za ekstravagano in ta specifična dišava je ena izmed najbolj razsipnih dišav na svetu. Clive Christian No. 1 prihaja v dveh različicah: Woody Oriental za moške in Floral Oriental za ženske. Vonj parfuma je bogat in brezhiben vonj, kjer se združujejo bergamotka, vanilija, sandalovina, koncentrat dišeče kanange in korenina perunike.

www.clive.com

Cena: okoli 2000 evrov za 30ml

Parfum Clive Christian No.1

Parfum Clive Christian No.1

4. Chanel Grand Extrait

Tudi Chanel je sinonim za ekstravaganco in v času Coco Chanel je nastala ena izmed njihovih najbolj znanih dišav – Chanel No. 5, ki si ga je zamislil parfumer Ernest Beaux. Ta omejena dišava je bil razglašena za eno najredkejših in najčistejših originalnih Chanel No. 5 dišav na svetu. Dišava je narejena iz vrtnice in jasmina, ki prihajta iz zaščitenih zemljišč Chanela v Franciji.

www.chanel.com

Cena: okoli 3900 evrov za 30ml

Parfum Chanel Grand Extrait

Parfum Chanel Grand Extrait

3. Baccarat Les Larmes Sacrees de Thebes

Ta parfum je drag tako zaradi vonja, kot tudi zaradi same embalaže. Baccarat je ekstravaganten proizvajalec kristalov in eden izmed odločilnih ter vodilnih na področju obrtnega ustvarjanja steklenic za vrhunske linije parfumov. Leta 1998 je podjetje izdelalo tri dišave v omejeni izdaji in dišava Les Larmes Sacrees de Thebes je najredkejša in najpomembnejša dišava iz omejene serije.

www.baccarat.com

Cena: okoli 6300 evrov za 30ml

Parfum Baccarat Les Larmes Sacrees de Thebes

Parfum Baccarat Les Larmes Sacrees de Thebes

2. Clive Christian No. 1 Imperial Majesty Perfume

To je parfum, ki si je zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov kot najdražji parfum na svetu. Svetu so ga predstavili leta 2005, na voljo pa je bilo le deset stekleničk te nevsakdanje in super omejene različice dišave. Za astronomsko ceno se gre zahvaliti tudi embalaži parfuma, ki je narejan iz 18-karatnega zlata in 5-karatnega belega dragocenega kamna.

www.clive.com

Cena: okoli 11700 evrov za 30ml

Parfum Clive Christian No. 1 Imperial Majesty Perfume

Parfum Clive Christian No. 1 Imperial Majesty Perfume

1. DKNY Golden Delicious Million Dollar Fragrance Bottle

V letu 2011 so pri DKNY razkrili svojo briljantno jabolčno oblikovano stekleničko parfuma, ki je vredna milijon ameriških dolarjev. Parfum je namreč okrašen s 14-karatnim rumenim in belim zlatom in vsebuje 193 rumenih safirjev, 2700 belih dragocenih kamnov, 1,6-karatni turkizni Paraiba turmalin iz Brazilije, 7,18-karatni ovalni safir iz Šri Lanke, 15 roza draguljev iz Avstralije, 3,7-karatni ovalni rubin, 4,03-karatni hruškast dragulj in 2,43-karatni bistrorumen kanarski diamant. Vse dragocene kamne so na stekleničko vstavili ročno, da tako sestavljalo obzorje New Yorka. In to je najdražji ženski parfum na svetu.

www.dkny.com

Cena: okoli 920 tisoč evrov za 30ml

Parfum DKNY Golden Delicious Million Dollar Fragrance Bottle

Parfum DKNY Golden Delicious Million Dollar Fragrance Bottle