Evropske države se lahko pohvalijo s čudnimi zakoni, ki smo jih zbrali na enem mestu. Kateri zmaga v svoji nenavadnosti?

To je 10 najbolj čudnih zakonov evropskih držav.

Lososov zakon – Anglija in Škotska

Lososov zakon iz leta 1986 določa ureditev lovljenja lososov. V 32. sekciji piše, da je prepovedano loviti lososa v čudaških okoliščinah.

Prepovedano jahanje konja pod vplivom alkohola – Anglija

V Angliji je prepovedano jahati konja ali upravljati s kočijo pod vplivom alkohola. Zakon sega v leto 1872, ko avti še niso bili izumljeni.

Prepoved vstopa v taksi za okužene – Velika Britanija

V zakonu o javnemu zdravstvu Velike Britanije iz leta 1984 je navedeno, da mora okuženi potnik taksistu povedati o svojem zdravstvenem stanju in ta mu lahko prepove vstop v taksi.

Promocija zdrave prehrane – Francija

V Franciji imajo promocijska podjetja strogo regulacijo glede promoviranja slabe prehrane. Če na primer pripravljajo reklamo za živilo, ki vsebuje veliko sladkorja, morajo v reklamo vključiti tudi nasvet, da je treba na dan pojesti vsaj pet kosov sadja ali zelenjave.

Legalna poroka s pokojnim – Francija

V Franciji se je dovoljeno poročiti z mrtvo osebo. Vendar pa moraš imeti za to dovolj dokazov, da sta se imela namen poročiti, preden je ta oseba umrla. Zakon je začel veljati v času predsednika de Gaullea. Predsedniku je neka vdova napisala ganljivo pismo, če se lahko poroči s svojim zaročencem, ki je pred kratkim umrl, in predsednik je spremenil zakon. Preberete si ga lahko na tej povezavi.

Prepoved predvajanja glasbe v taksiju – Finska

Leta 2002 so na Finskem sprejeli zakon, ki taksistom prepoveduje, da bi predvajali glasbo. Dovoljeno pa jim je predvajati glasbo, če plačajo 14 evrov na leto za avtorske pravice.

Zakon osebnih imena – Danska

Na Danskem morajo starši ime svojega otroka izbrati s seznama že uveljavljenih imen. Na seznamu je približno 18.000 ženskih in 15.000 moških imen. Lahko pišejo oblastem ter prosijo za dodatek določenega imena na seznam, vendar pa ime ne sme biti preveč čudaško.

Prepoved nudističnega obiskovanja gor – Švica

V Švici je prepovedano gol hoditi po okoliških gorah. Zakon je precej mlad – švicarska vlada ga je uveljavila šele leta 2011 po tem, ko je nek Nemec nag pohajkoval po pašnikih.

Zakon o zamrznitvi morja med Švedsko in Dansko – Danska

Zakon izvira iz leta 1658, ko sta bili Švedska in Danska v dvoletni vojni. Takrat je bilo Dancem dovoljeno, da Šveda pretepejo s palico, če pride na njihovo ozemlje prek zamrznjenega morja (v tistem času se je to pogosto dogajalo). Seveda se zakon ne izvršuje več (med drugim tudi zato, ker globalno segrevanje ne dopušča več tako nizkih temperatur, da bi morje zmrznilo), vendar pa ga nihče še ni odstranil.

Spolne delavke morajo nositi varnostni jopič – Španija

Leta 2010 je Katalonija sprejela zakon, po katerem morajo spolne delavke nositi varnostni jopič. Ker se pogosto zadržujejo na prometni cesti, kjer iščejo stranke, je večkrat prišlo do usodnih nesreč. Z varnostnim jopičem so bolj vidne morebitnim nepazljivim voznikom.