Verjetno si nihče ni predstavljal, da se bo tehnologija razvila do te mere, da bomo vsako jutro uporabljali dremež, ker ne moremo vstati iz postelje. Znanstveniki pravijo, da v tem ni nič slabega, ker naj bi vas prestavljanje alarma naredilo inteligentnejše. Zakaj je to?

Obstajajo osebe, ki še vsaj pol ure prestavljajo alarm, preden zares vstanejo. So tudi tisti, ki redko pritisnejo na gumb dremež, a tudi njim se je verjetno kdaj zgodilo, da so preprosto morali podaljšati spanec. In to naj ne bi bilo slabo, kot se morda zdi, ugotavljata znanstvenika ‒ prestavljanje alarma vas naredi inteligentnejše, in sicer s prestavljanjem alarma naj bi se posamezniki navajali na nov način spanja in prebujanja, postali pa naj bi tudi inteligentnejši.

S prelaganjem alarma se posamezniki navajajo na nov način spanja in prebujanja.

In zakaj je tako? Znanstvenika pravita, da osebe, ki se ne vstanejo, ko jim prvič zazvoni budilka, v resnici poslušajo svoje potrebe, to pa pomeni, da sledijo svojim ambicijam in probleme rešujejo sami. Takšna navada naj bi jim pomagala, da postanejo kreativnejši in neodvisnejši.

Ljudje, ki prelagajo alarm, naj bi postali bolj kreativni in neodvisni.

V podobni raziskavi, ki so jo znanstveniki izvedli leta 1998, so dobili rezultate, ki se ujemajo s študijo o prestavljanju alarma. Raziskovalci so spremljali navade spanja 1229 ljudi in rezultati so pokazali, da imajo osebe, ki spijo osem ur, večji zaslužek in so srečnješi.

In koliko časa spiš?