Konji Akhal teke so znani so po svojem kovinskem lesku dlake, slavni pa so bili že v času Aleksandra Velikega. Ena izmed najstarejših pasem konj izhaja iz puščav Turkmenistana, na svetu pa jih je samo 1250. So to najlepši konji na svetu?

Akhal teke (ime so dobili po oazi Akhal in plemenu Teke) je ena izmed najstarejših pasem konj na svetu (po nekaterih podatkih naj bi bili stari okoli 3000 let), ki je znana po svojem kovinskem lesku dlake (gre za posebnost v strukturi dlake – prozoren del dlake je izrazitejši in večji, skozenj pa se lomi svetloba, kar konjem daje edinstven zlat videz), ki je lahko svetlo rjava, vranje črna ali krem. Izhaja iz Turkmenistana, kjer so jih tamkajšnja plemena uporabljala za napade na sovražna plemena.

 Zlati lesk konjev Akhal teke.


Zlati lesk konjev Akhal teke.

Ker so bile razmere za življenje neprijazne, so se naučili živeti brez vode tudi do nekaj dni. Imajo zelo tanko kožo in poseben način hoje. Tako kot pri nas lipicanci so tudi oni v svoji domovini nacionalni simbol in ponos. So zelo inteligentni in se hitro učijo.

PREBERITE ŠE: Izrazi na obrazu živali pred in po tem, ko so jih lastniki pohvalili


Akhal teke velja za zelo udobno pasmo za jahanje. Gibi tega nebeško lepega konja so mehki in prožni. Zahtevajo poseben pristop, saj se navežejo zgolj na enega lastnika.

Galerija  konji Akhal teke: