Tudi če ste že pozabili na šolske klopi, se še danes učite. To je proces, ki se mu ni moč izogniti. Morda se vam res ni treba 'piflati', ampak vsakodnevno spoznavate nove stvari in nekatere morate ohraniti v svojem spominu. Včasih je težko, a zahvaliti se moramo Michaeul Nielsenu, ki je je našel odgovor, kako si zapomniti stvari v 5 minutah!

Včasih si želimo, da obstajal gumb, na katerega bi pritisnili in bi se shranile vse informacije, ki si jih moramo zapomniti. Pravil, kaj bi morali početi, da bi si zapomnili pomembno snov, je nešteto, a zdi se, da nič ne deluje. Ne zato, ker bi bila pravila naustrezna, temveč se preprosto nismo pripravljeni učiti, nimamo volje in energije.

Takšen naj bi bil tudii Michael Nielsen, znanstvenik in raziskovalec, ki je našel način, kako si zares zapomniš stvari v 5 minutah – in sicer Michael svetuje, da si pri učenju pomagate s karticami oziroma plonk listi, na katerih je zapisana zelo majhna količina informacij.

Pred dvema letoma je Nielsen začel prvič uporabljati to tehniko učenja ‒ od takrat naj bi si, kot piše na svojem računu na Twitterju, zapomnil več kot 9000 kartic. Dnevno pa porabi 20 minut za pregledovanje svojih zapiskov.

Rezultati takšnega učenja naj bi bili impresivni. Nielsen pravi, da so mu kartice pomagale pri boljšem razumevanju zapletenih tem. Podobno metodo uporablja tudi po tem, ko prebere kakšno knjigo. Česar se pri prebiranju kartic nauči, mu ostane večno v spominu.

Če ti bo kakšna stvar prihranila pet minut v prihodnost, si jo zapišeš na kartico.

Pravilo je takšno:

1. Razporedite si čas za ponavljanje stvari.

Razporedite si čas za ponavljanje stvari.

Nielsen pravi, da so nekatere raziskave pokazale, da informacije sprejemamo bolje, če jih ponavljamo, vendar moramo narediti tudi pavzo oziroma najti čas za razmislek. Ponavljanje snovi in počitek vam pomagata pri tem, da obdržite informacije, ki ste se jih naučili.

Učite se nekaj časa, nato naredite pavzo in počnite druge stvari. Med tem časom naj bi se obdelale informacije in so naši možgani pripravljeni sprejeti novo snov.

2. Vklopite možgane, preden poiščete odgovor.

Vključite možgane, preden poiščete odgovor.

Dobro kartico izdelate tako, da na eni strani napišete vprašanje, na drugi odgovor. Ko si zastavite vprašanje, morate naredite miselni napor in se spomniti odgovora, preden pogledate odgovor. Na tak način začnete brskati po “spominski banki”.

3. Učite se z razumevanjem.

Učite se z razumevanjem.

Ko se boste učili, razmišljajte o stvari, o kateri berete. Zastavljajte si dodatna vprašanja, obravnavajte temo z drugega zornega kota ‒ vse to vam bo pomagalo pri tem, da si boste zapomnili snov za dalj časa.

Nielsen pravi, da je največja prednost kartic v tem, da se vaši možgani ne bodo prepustili več naključju, temveč jim boste zagotovili, da si bodo zapomnili stvari.