Že leta poslušamo, da se bo življenje z Zemlje nekoč preselilo na Mars. Kakšno bo, si lahko zgolj predstavljamo. Pri tem so nam pomagali arhitekti iz televizijskega šova Mars, ki so prikazali, da bi bili naši domovi takšni, če bi živeli na Marsu. So vam všeč?

Stephen Hawking je človeštvo pred smrtjo posvaril, da se bo Zemlja za povzročeno škodo kmalu maščevala. Če smo v preteklosti vselej našli način za izhod iz krize, pa pred podnebnimi spremembami, ki prinašajo številne naravne katastrofe, ne bomo mogli ubežati. Zemljo bomo torej morali prej ali slej zapustiti in poseliti druge planete.

Arhitekti iz televizijskega šova Mars, ki ga predvajajo na programu National Geographic, predstavljajo prototipe bivališč, primernih za bivanje na ‘rdečem planetu’.

Ekipa strokovnjakov za arhitekturo in vizualizacijo si želi kar se da natančno predvideti, kako bodo bili videti futuristični domovi. Zasnovali so tako zunanjost kakor tudi notranjost objektov.

Ustvarjalci so za zdaj oblikovali modele treh bivališč: stanovanje za mlade poslovneže, družinski dom in luksuzni dvorec. Osredotočili so se predvsem na osvetljenost in zaščito pred kozmičnimi žarki, sevanjem, mrazom in prašnimi nevihtami. Takšni bi bili torej naši domovi, če bi živeli na Marsu.

Stanovanje Mars

Stanovanje Mars.

Stanovanje z eno spalnico, za katerega bo treba odšteti 350 tisoč funtov (394 tisoč evrov), je namenjeno posameznikom in parom. Slednji se bodo skozi predor lahko sprehodili do skupnega vrta in delovnih prostorov.

Stanovanje Mars.

Družinski dom Mars

Družinski dom Mars.

Družine bodo svoj vsakdan preživljale v bivališču z dvema spalnicama, ki je ocenjeno na 650 tisoč funtov (732 tisoč evrov). Struktura na prvi pogled spominja na iglu. Marsovcem bosta na voljo lastna veranda in cesta, po kateri se bo mogoče zapeljati do garaže.

Družinski dom Mars.

Dvorec Mars

Dvorec Mars.

Luksuzno bivališče, katerega cena znaša kar 2,5 milijona funtov (2,8 milijona evrov). Prebivalci bodo uživali v prostornem domu z zasebnim vrtom in večfunkcijsko telovadnico. Imeli bodo lahko tudi garažo, v kateri bo prostora za več vozil.

Dvorec Mars.

Serija je posneta po knjigi Kako bomo živeli na Marsu (How We’ll Live on Mars), ki jo je izdal Stephen Petranek. Po njegovem mnenju bomo ljudje na Marsu pristali prej, kot si mislimo.