Ste vedeli, da je uporaba smernikov povezana z vašo inteligenco? Kot je pokazala raziskava univerze v Göttingenu v Nemčiji, so tisti, ki jih uporabljajo, pametnejši. Zakaj, izdamo v nadaljevanju.

Tudi vas jezi, kadar vozniki ne uporabljajo smernikov? Znanstveniki z univerze v Göttingenu so glede (ne)uporabe žmigavcev prišli do zanimive ugotovitve, ki bo marsikoga presenetila in za vedno spremenila njegov pogled na voznike, ki jih ne uporabljajo. Uporaba smernih kazalcev je namreč stvar inteligence, neuporaba pa ne toliko nečimrnosti oz. neupoštevanja pravil.

PREBERITE ŠE: BMW M4 CS Coupe – razganja ga od moči

Uporabljate smernike?

Uporabljate smernike?

V raziskavi so nemški strokovnjaki želeli ugotoviti, ali so določeni procesi med samo vožnjo kako ali drugače povezani z inteligenco voznika. Voznik mora namreč med vožnjo obdelati kopico podatkov iz okolice in možganom marsikaterega zaradi tega zmanjka prostora za predelavo osnovnih funkcij, kamor sodi tudi nakazovanja smeri. Izkazalo se je, da naj kar 40 odstotkov voznikov ne bi uporabljajo žmigavcev, toda ne zato, ker so preleni ali ker se jim to zdi preprosto odveč. Njihovi možgani preprosto ne zmorejo opraviti toliko dela hkrati, saj so preveč zaposleni z drugimi nalogami, in preprosto nimajo zmogljivosti še za to, da bi se spomnili na vklop smernika. V računalniškem žargonu povedano, imajo premalo RAM-a za izvrševanje te funkcije.

Znanstveniki pa so kopali še globlje in voznike, ki ne uporabljajo žmigavcev, povabili na inteligenčni test. Ta je potrdil njihove ugotovitve. Od teh 40 odstotkov voznikov, ki leve ročice ne uporabljajo, jih je 62 odstotkov na testu v povprečju zbralo 21 točk manj od povprečja. Ko se boste torej naslednjič razburjali nad nekom, ki ni vklopil smernika in ga ozmerjali s primitivcem, se raje potrepljajte po rami, češ da ste pametnejši od njega, namesto da ga obkladate s psovkami. Verjemite, bo precej bolje delo.