Vsi mislimo, da je nasmeh na obrazu pomeni, da je oseba srečna, a to ni res. Tvoj nasmeh razkrije več, kot si misliš.

Znanost pravi, da tvoj nasmeh razkrije več, kot si misliš. Prepričanje, da je nasmeh znak zadovoljstva in sreče, je v določenih konkretnih primerih napačno. Glede na raziskavo, ki so jo izvedli v Brightonu in Sussexu, se ljudje velikokrat nasmehnemo bolj zaradi socialnih razlogov. To pomeni, da nasmeha ne sproži občutek zadovoljstva ali srečen dogodek, temveč se nasmehnemo, ker se to od nas pričakuje, ker želimo ugajati ali pa kaj tretjega. V raziskavi je sodelovalo 44 udeležencev, ki so morali rešiti kviz iz geografije.

Se nasmehnemo zgolj takrat, ko smo zadovoljni?

Kviz je bil z razlogom zasnovan na tako težavni stopnji, da so udeleženci večinoma odgovarjali napačno. Iz tega lahko sklepamo, da marsikomu kviz ni bil v prav nobeno zadovoljstvo. Po končanem reševanju je sledil intervju z udeleženci, kjer so jih vprašali po počutju med reševanjem, medtem pa so prek enosmernega stekla merili njihovo obrazno mimiko.

Rezultati so pokazali, da je bil nasmeh večkrat izzvan kot odgovor na neko specifično socialno situacijo, ne pa kot posledica užitka. Seveda pa obstaja več vrst nasmeškov – takšni, ki si jih nadenemo, ko se veselimo, takšni, ki nas obvarujejo, ko nam je nerodno, takšni, ki na dan privrejo ob najbolj neprimernih trenutkih, in še bi se jih dalo naštevati.

Nasmehnemo se lahko iz kopice razlogov