Zdi se, da se ljudje prepogosto pritožujemo glede vremena, a pozabimo na to, da nam lahko mati narava pripravi neprijetna presenečenja. Ti vremenski pojavi so kot iz grozljivke.

Priporočamo vam, da svojega nezadovoljstva nad vremenom ne izražate preveč. V nadaljevanju boste namreč spoznali, kateri so najbolj vremenski pojavi, ki so kot iz grozljivke

Ledeni potres

Na začetku leta 2014 se je Severna Amerika morala zoperstaviti hudemu mrazu. Nekatere prebivalce kanadske province Ontario so zmotili nenavadni zvoki, ki so prihajali iz jezera in spominjali na eksplozije. Do njih je prišlo zaradi naglega zmrzovanja vode.

Vodna tromba

Ta vremenski pojav poznamo tudi kot vodni tornado. Povzročijo ga, razvijajoči se dežni oblaki. Po navadi je šibkejši kot kopenski tornado, sestavljen pa je iz kondenzacijskih kapljic. Nič nenavadnega ni, če se naenkrat pojavi več vodnih tromb.

Vulkanska strela

Strela v vulkanskem oblaku? Sliši se grozljivo. Takšen pojav povzroči kombinacija drobnih kamnov, pepela in ledu, ki ob stiku ustvarijo statično elektriko. Ta je ključna pri nastanku vulkanske strele.

Izjemno hitra sprememba temperature

Poseben vremenski dogodek se je leta 1943 zgodil v mestu Spearfish, ki leži v Južni Dakoti. Ob 7.30 zjutraj so termometri kazali –20 °C, le dve minuti zatem pa že 7 °C. Ob 9.00 je temperatura bila 12 °C, 27 minut pozneje pa spet –20 °C. Do tega je prišlo zaradi učinka fenskega vetra.

Valjasti oblaki

Oblaki zavzemajo vse vrste oblik, a kljub temu nismo navajeni, da spominjajo na valje. Oblaki takšne vrste, ki so jih Američani poimenovali “morning glory”, lahko dosežejo kar 1000 km dolžine, 2 km višine, ob tem pa potujejo s hitrostjo do 60 km/h. Po navadi jih najdemo le 100–200 m nad tlemi.

Ogromna zrna toče

S točo se velikokrat spopadamo tudi v Sloveniji. V Južni Dakoti so leta 2010 prebivalce presenetila zrna toče s premerom 20 cm. Toči so podobni “megacriometeorji”, sicer veliki kosi ledu, katerih nastanek se ni dokončno pojasnjen.

Kroglasta strela

Kroglasto strelo za zdaj uvrščamo med nepojasnjene vremenske pojave. Prav tako je treba poudariti, da je znanost še ni podrobno raziskovala. Na nebu je je po navadi mogoče opaziti ob nevihti, potem ko strela udari v tla.