Vedno slišimo, da moramo opustiti slabe navade, a zaradi teh slabih navad ste lahko boljši. Če lenarite, preklinjate in obrekujete, ne počnete nič slabega.

Lenost, odlašanje, sarkazem, obrekovanje, preklinjanje ‒ teh navad ne štejemo za dobre, a znanost pravi, da niso tako strašne, kot mislimo, da so. Preverite, zaradi katerih slabih navad ste lahko boljši.

Lena oseba je učinkovita.

Če iščete osebo, ki bo našla kreativen način, kako rešiti zahtevno nalogo, se obrnite na lene ljudi ‒ učinkoviti so, ker se jim ne iskati različnih rešitev, temveč bodo našli najlažji način, kako rešiti problem. Ne želijo izgubljati energije, zato svoje možganske zmogljivosti uporabljajo učinkovito. Tudi milijarder Bill Gates je dejal, da vedno najame lenega človeka, da opravi najbolj težko nalogo, ker bo najhitreje našel rešitev.

Sarkazem spodbuja kreativnost.

Čeprav je sarkastičnost spretnost, ki jo ne cenijo vsi ljudje, ima ta svoje prednosti. Spodbuja kreativnost, saj mora oseba, ki je sarkastična, najti v kratkem času izraz, ki bo zamenjal dejanski pomen. Oseba, ki posluša, pa razumeti.

Zaradi odlašanja ste bolj osredotočeni.

Ljudje, ki so leni, ponavadi tudi odlašajo. Vedno počakajo do zadnje minute, preden se lotijo naloge. A to morda niti ni slaba navada. Ljudje, ki se preveč posvečajo vsaki podrobnosti, ponavadi naredijo nepotrebne stvari, ki jim ne pridejo prav ali jih morajo zavreči. Delo v zadnjem trenutku je povezano s stresom, ki vam pomaga, da se osredotočite zgolj na tisto, kar je potrebno.

Lenoba izboljša kreativnost.

Mnogi ljudje so doživeli razsvetljenje med počivanjem. Najboljše ideje boste dobili takrat, ko ‘ne razmišljate’. Če se preveč osredotočite na določeno stvar, ne dovolite vašim možganom, da se ‘svobodno sprehajajo’ in iščejo ideje.

Preklinjanje zmanjšuje stres in bolečino.

Preklinjanje z gotovostjo ni stvar, s katero bi se lahko pohvalili, a osebe, ki imajo ‘umazan besednjak’, se ponavadi bolje spoprijemajo s stresom in znajo upravljati s svojimi čustvi. Nekatere študije so tudi potrdile, da naj bi preklinjanje imelo pozitiven vpliv na lajšanje bolečin.

Z obrekovanjem krepite odnos z drugimi ljudmi.

Ljudje mislijo, da ima obrekovanje le negativne učinke, vendar takšen pogovor s prijatelji ali znanci sprošča hormon oksitocin, ki je znan tudi kot hormon ‘crkljanja’ (angle. cuddle). Obrekovanje krepi vaš odnos s prijatelji in izboljšuje zaupanje ter velikodušnost.