Ob pomisli na Egipt se vsi spomnimo piramid in grobnic, o katerih smo se učili tudi v šoli. A veliko stvari nam niso povedali – ste vedeli, da so moški osvajali ženske tako, da so se slekli do golega? Predstavljamo vam še veliko drugih zanimivosti o življenju v starem Egiptu, ki jih niste poznali.

Če ste mislili, da so bili faraoni postavni ‘dedci’, o katerih lahko zgolj sanjate, ste se motili ‒ imeli naj bi namreč težave s prekomerno težo. Pa to ni edino nenavadno dejstvo o življenju v starem Egiptu. Sočnih zanimivosti, ki vas bodo pustile brez besed in jih gotovo niste poznali, je na pretek.

Če ste si kdaj zaželeli, da bi živeli v času Egipčanov, si boste verjetno premislili.

Šminka

Rdeča šminka naj bi bila narejena iz žuželk. Rdeča kislina, ki se je izločila iz žuželk, je bila glavna sestavina za izdelavo tega kozmetičnega pripomočka.

Sužnji

V času starega Egipta so bile muhe verjetno še bolj nadležne kot danes, ko imamo na voljo različne spreje in kreme. Faraon Pepi II. naj bi za odganjanje muh uporabljal kar svoje sužnje. Na njihova telesa naj bi tako namazal med, ki je služil kot vaba za muhe.

Faraoni

Na slikah iz starodavnega Egipta lahko vidimo zdrave in postavne ljudi, a znanstveniki so opravili rentgensko analizo mumij in ugotovili, da so te slike daleč od resničnosti: bogati Egipčani, zlasti faraoni, naj bi imeli prekomerno težo in težave z zdravjem. Škodljiva hrana, obogatena z ogljikovimi hidrati in nasičenimi maščobami, ter alkohol, so prispevali k debelosti in zdravstvenim težavam.

Egipčanom je bilo zelo pomembno posmrtno življenje.

Grobnice

Egipčanom je bilo pomembno tudi posmrtno življenje, in sicer so verjeli, da je oseba po smrti zaživela novo življenje, v katerem je potrebovala stvari, ki so jih jim puščali v grobnicah (kozmetika, hrana, živali, potrebščine …).

Proktolog

Proktologi oziroma zdravniki za zdravljenje bolezni zadnjika in danke so bili v času starega Egipta zelo iskani. Ni nenavadno, saj so faraoni in premožni ljudje posvetili veliko časa hrani in pijači. Proktologi naj bi tako vsak dan opravljali proces klistiranja.

Egipčani naj bi verjeli, da imajo tudi moški menstruacijo.

Otroška oblačila

Otroci naj ne bi nosili oblačil ali čevljev, dokler niso postali mladostniki. Da bi preprečili nastanek uši, so lase otrokom brili. Fantki in punčke naj bi nosili le zapestnice, ogrlice in zapestnice za okoli gležnjev.

Menstruacija

Egipčani naj bi verjeli, da imajo tudi moški menstruacijo. Če moški ni zaznal krvi v urinu, je veljalo, da je bolan. V resnici so imeli parazitsko bolezen, imenovano urinska šistosomijaza, ki se je širila z okuženo vodo.

V starem Egiptu naj ne bi dokumentirali zakonskih zvez.

Poroka

V starem Egiptu naj ne bi dokumentirali zakonskih zvez. Par je preprosto začel živeti skupaj. Bogati pari naj bi sestavljali interne pogodbe, v kateri so opisali vse finančne posledice, če pride do razveze.

Usmrtitev

V starem Egiptu naj bi se v sodne postopke vmešavali tudi svečeniki. Ko so imeli sodniki težave pri določanju kazni, so jim pri tem pomagali kipci bogov. Pred kip so postavili dva papirusa (na obeh je bila napisana kazen) in tisti papirus, ki se je obrnil proti kipu, je odločil o usodi obdolženca. Svečeniki naj bi prejemali podkupnine, zato naj bi manipulirali z rezultati.

Osvajanje žensk

Moški naj bi osvajali ženske tako, da so žvižgali. Pogosto so se tudi slekli. Za njihovo početje ne bilo predpisane kazni.