Delo in življenje v mestu sta lahko stresna. Ko vas pokličejo plaže, gore in polja sončnic, morate prisluhniti. Ni skrivnost, da je potovanje spremenilo življenja in mišljenja mnogih. Včasih pač moramo začeti na novo, doživeti nekaj več in morda celo spremeniti perspektivo. In potovanje je tisto, ki lahko zaneti iskrico spremembe. In teh 5 filmov vas bo gotovo popeljalo korak bližje.

To so filmi, ki bodo v vas zanetili iskrico wanderlusta, zato boste želeli kar takoj spakirati kovčke.

1. Zajtrk pri Tiffanyju (Breakfast at Tiffany’s, 1961)


Zajtrk pri Tiffanyju ni toliko film o potovanju, kot pa film o enem najbolj živahnih mest na svetu. Mlada Holly Golightly, ki ljubi modo, se zaljubi v ambicioznega pisatelja, ki živi v isti stanovanjski stavbi v New Yorku kot ona. Po ogledu tega filma boste gotovo želeli v Veliko jabolko, kjer boste živeli svojo ljubezensko zgodbo in si ogledali čudovite dragulje, ki jih ponuja to mesto.

2. Lev: Dolga pot domov (Lion, 2016)


Film, posnet po resničnih dogodkih, sledi neverjetni življenjski poti Indijca Sarooja in njegovem iskanju družinskih korenin. 5-letni Saroo se med potovanjem izgubi in po dolgi poti z vlakom pristane v večmilijonski Kalkuti. Ker ne ve, kje je njegova družina, pristane na cesti, po številnih krutih preizkušnjah pa ga naposled sprejmejo v sirotišnico. Posvoji ga avstralska družina in kljub srečnemu odraščanju, se mu ves čas vračajo spomini na pravo družino. Da bi odkril, od kod prihaja, se odpravi na nemogočo misijo iskanja svoje preteklosti, saj mu samo to lahko omogoči srečno prihodnost.

3. Polnoč v Parizu (Midnight in Paris, 2011)


Film sledi mladima ameriškima zaročencema Gilu in Inez na službeni poti v Parizu. Inez se osredotoča na turistično podobo mesta, pisatelj Gil pa med polnočnimi sprehodi išče navdih za svojo novo knjigo. Nenavadno odkritje ga popelje v osrčje zlate dobe večnega mesta romantike, kjer spozna številne literarne in druge umetniške ikone. Toda nova življenjska spoznanja vedno bolj bremenijo Gilov odnos z Inez.

4. V divjino (Into the Wild, 2007)


Nadarjen Christopher McCandless se odloči zapustiti dom. Svoje 24 tisoč ameriških dolarjev vredne prihranke podari dobrodelni ustanovi, sam pa se na Aljasko odpravi na potovanje odkrivanja samega sebe. Na poti do cilja sreča različne osebe, ki za vedno spremenijo njegovo življenje.

5. Poti (Tracks, 2013)


Robyn Davidson je naveličana življenja v mestu. Odpravi se na 2700 km dolgo pot čez čudovito, a negostoljubno puščavo. Družbo naj bi ji delali le zvesti pes Diggity in štiri kamele Njen cilj je jasen: doseči obalo Indijskega oceana. A za vse skupaj bo potrebovala denar. Revija National Geographic je pripravljena sponzorirati njeno odpravo, a Robyn mora zato žrtvovati nekaj svoje samote.