Se sprašujete, kako pripraviti najboljši kostanj? Tukaj je 5+ nasvetov za pripravo kostanja, s katerimi boš pripravil najboljši kostanj.

Najboljši kostanj! To so skrivnosti največjih kuharjev in mali triki, s katerimi boste tudi vi pripravili najboljši kostanj.

Pot do priprave najboljšega kostanja se ne začne šele v kuhinji, ampak …

… že pri izbiri kostanja. Pazi, da so kostanji čim debelejši in brez drobnih luknjic. To namreč izdaja dvoje. Da imajo dovolj mesa in da niso črvivi. Ker je kostanj poleg borovnic najbolj nabiran sadež v naših gozdovih, je pomembno, da znaš ločiti pravega od divjega kostanja. Slednji so namreč za človeka strupeni in so okrogli (a s potrebo po ”ličarju”), medtem ko ima pravi kostanj na eni strani raven trebušček. Najhitreje ju sicer ločimo po ovoju. Ovoj divjega kostanja ima namreč bolj na redko posejane bodice, zato pa svoj plod kot kakšen jež ščiti pravi, ki je precej bolj bodičast.

Kje kostanj hraniti?

Kostanj je treba hraniti v hladilniku ali v kleti. In kljub dejstvu, da kostanj po nekaj dneh dobi slajši okus, je kostanj prej rdeče kot pa belo vino ali viski, zato ga ni dobro hraniti predolgo, saj se hitro pokvari. Speci ali skuhaj ga najpozneje v dveh tednih, sicer tvegaš, da se v njem naselijo črvi, da se posuši in splesni (če ga hraniš v plastični vrečki v hladilniku). Tako kot so cmoki najboljši naslednji dan, je tudi najboljši čas za pripravo kostanjev po nekaj dneh hrambe.

Kostanj za ozimnico

Morda je to skregano s tistim, kar smo pravkar navedli zgoraj, a kostanj lahko hraniš tudi za ”hude čase”. Za take primere ga moraš zamrzniti, kar mu bo podaljšalo rok uporabe tudi za več kot tri mesece. Preden pa kostanj pošlješ na zimsko spanje, moraš pravilno zarezati (več o tem v nadaljevanju) v raven del njegovega trebuščka, da bo kot polpečeno pekovsko pecivo. Samo ven ga boš vzel in že bo pripravljen, da ga pripraviš na svoj najljubši način.

Kostanj kot tatarski biftek, uživaš lahko surovega

Si vedel, da lahko zaužiješ tudi svež kostanj? Seveda pa mu moraš prej odstraniti lupino in kožico, ki je pod njo.

PREBERITE ŠE: Kako kostanj pripravimo najhitreje?

Predpriprava kostanja

Preden se lotiš pečenja ali kuhanja kostanjev, moraš vanje še rezati z nožem. A še pred rezanjem mu moraš za približno eno uro privoščiti ”kopel” v mlačni vodi. Sledi rezanje. Rezanje je, kar verjetno ne veš, skorajda filigransko delo. Zamisli si, da opravljaš kirurško delo, ne da si mesar. Ključ je namreč, da v kostanj zarežeš le toliko, da prerežeš lupino, saj mora zaščitna kožica pod njo ostati cela. Zaradi tega se bo kostanja pozneje olupil kar sam, ”meso” pa bo za bogove.

Priprava kostanja na odprtem ognju

Priprava kostanj je nekakšen obred, zato kostanj pogosto pečemo na odprtem ognju. Za pripravo potrebuješ posodo ali ponev, ki ima na dnu luknje, in pečeš kot pečejo mojstri peke kostanjev na ulicah. Kostanje med peko od časa do časa premešaš, da se enakomerno zapečejo in da znotraj dobijo tisto značilno toplo rumeno barvo. Ogenj ne sme biti prevelik/premočan, kostanji pa bi morali biti gotovi po 20 minutah.

Priprava kostanja v kuhinji

Če nimaš možnosti , da bi zunaj zakuril ogenj, lahko uživaš tudi v doma pečenem kostanju. Priprava je podobna pripravi zunaj, le da na koncu nisi ”prezelhan” od dima. Prav tako potrebuješ ponev ali posodo z dnom kot švicarskim sirom (beri preluknjanim), paziti pa moraš na iste stvari in kostanj občasno obračati, da se ne zažge.

Kuhan kostanj

Kuhanje kostanja je verjetno najlažja oblika priprave kostanja. Kostanje moraš le zvrniti v posodo z vodo, ki je dovolj velika, da bodo v tekočini plavali vsi kostanji. Počakaš okoli 45 minut do ene ure in kostanji so pripravljeni, da jih poješ. Da jih boš kar najlažje olupil, jih na hitro splakni z mrzlo vodo, da se malce ohladijo in da si pri lupljenju ne poškoduješ blazinic prstov. Olupi jih čim hitreje, saj z vsako nadaljnjo minuto lupljenje postaja težje.

Priprava kostanja v pečici

Pripravo kostanja v pečici lahko po težavnosti uvrstimo med peko na ognju/štedilniku in kuho kostanja. Pečico segreješ na 220 °C, kostanje pa po pekaču razporediš tako, da niso naloženi drug na drugega. Kostanj bi moral biti pečen po približno 20 minutah, vmes pa jih moraš nekajkrat premešati, da se enakomerno zapečejo.

Priprava kostanja v mikrovalovni pečici

O pripravi kostanja s pomočjo mikrovalovke smo pisali v prispevku Kako kostanj pripravimo najhitreje?

Tako, zdaj veš vse, kar moraš vedeti o pripravi kostanja. Zdaj pa veselo na delo! Pa dober tek!

Več informacij:
citymagazine.si