Astrofizika ni več zgolj stvar znanstvenikov. Zvezd ne opazujejo le hipiji. Morda je kriv Instagram, ker vsi želijo posneti popolno fotografijo zvezd in dokazati, kako so se povezali z Vesoljem? Ali pa gre zgolj za to, da v nebo gledamo zaradi obupa? Kdorkoli že je pač "kriv", je ta hip astroturistični oddih dopust, ki si ga morate privoščiti.

Pred leti, vključno z lanskim 2018, je bilo potovanje v znamenju glampinga na 101 način – tudi v Sloveniji je nastalo kar nekaj resortov, v katerih ste se lahko povezali s trajnostnim načinom življenja. In letos ne bo nič drugače, saj bo turizem v znamenju okolju prijaznega potovanja, ki vključuje opazovanje nebesnih teles!

Predstavljamo vam astroturizem, ki ga lahko najdete skoraj na vseh kontinentih in vključuje opazovanje nebesnih teles iz hotelske namestitve ali šotora, obiske objektov, povezanih z astronomijo, kot so observatoriji, in sožitje z naravo.

Vzpon astroturizma je verjetno povezan s Sončevim mrkom iz leta 2017, ki si ga je ogledalo več kot 50.000 AirBnb gostov iz 26 držav. Povpraševanje po teleskopih se je od takrat močno povečalo, zato ima zdaj več kot 3000 AirBnb namestitev to napravo.

Četudi je astroturizem zacvetel predvsem v ZDA, kjer je nastala velika mreža astroparkov, si lahko zvezdni oddih privoščite tudi v Evropi – najbližja točka, od koder lahko opazujete dogajanje na nebu, je na Norveškem, v mestu Mosjøen. Iz majhnega gorskega mesteca na severu Norveške je mogoče občudovati Rimsko cesto, zvezde, pojav Auroro (spomladi in jeseni). Razpoložljivost hotelov je dobra, mesto je tudi povezano z drugimi večjimi mesti na Norveškem.