Sproščanje in termalni užitki sredi vinogradov. Ali lahko slovensko uho sploh sliši kaj bolj blagozvočnega? Četudi večina slovenskih termalnih centrov leži v vinorodnih krajih, so se na avstrijskem Štajerskem prvi spomnili gostom ponuditi kombinacijo obojega in jo poimenovali Loisium Wine & Spa Resort.

Skoraj vsaka evropska gričevnata vinorodna regija se rada pohvali z vzdevkom Toskana. Tako so naša Brda slovenska Toskana, hrvaška Istra je prav tako Toskana, in tudi naši severni sosednje ne želijo zaostajati. Vinorodno gričevje z blagim podnebjem na avstrijskem Štajerskem je seveda avstrijska Toskana.

Rodovitno območje na jugu Štajerske, tik ob meji s Slovenijo in le približno 40 minut vožnje iz Gradca, je znano predvsem po suhih vinih, pa tudi po čudoviti gričevnati pokrajini in priznanih restavracijah s počasno prehrano. Vse našteto, dopolnjeno z ljubeznijo do moderne arhitekture, je pritegnilo Susanne Kraus-Winkler, poznavalko turističnih trendov v Avstriji in trenutno predsednico evropske zveze hotelov in restavracij Hotrec, s sedežem v Bruslju, da se je odločila za gradnjo edinstvenega spoja vrhunskega hotela, centra za dobro počutje in vinogradniške kulture na jugu avstrijske Štajerske.

PREBERITE ŠE: The Well: norverški luksuzni spa za milijarderje

Loisium Wine & Spa Resort

Loisium Wine & Spa Resort

Z arhitektoma Petrom Zinganelom in Hermannom Eisenköckom iz večkrat nagrajene arhitekturne družbe ArchitekturConsult ni nikoli razmišljala o tipičnem ‘resort’ hotelu. Hotel sredi vinogradov s 102 sobama in apartmaji označuje predvsem bela barva, ki deluje kot platno pred omamno zeleno pokrajino. Čistoča bele barve daje gostom prostor, ki ga sami ob sproščanju napolnijo s spomini in sanjami. Mir, ki objema sobe, prekinjajo le skrbno izbrane umetnine avstrijskega umetnika Ericha Steiningerja, ki so drugačne v vsaki sobi. Lahkotnost in predvsem uporaba obnovljivih virov sta pomembni vodili Kraus-Winklerjeve in njenih sodelavcev. Obiskovalci morajo le pogledati prek vinogradov proti stoletja staremu gradu Ehrenhausen, da opazijo, kako lepo je živeti v današnjih časih.

Loisium Wine & Spa Resort (Langenlois)

Loisium Wine & Spa Resort (Langenlois)

V centru dobrega počutja so prepričani, da se lahko popolnoma sprostimo le, če ne delamo ničesar. Zato je gostom na voljo celo butler za spa, ki poskrbi, da je sproščanje zares intenzivno. Pri lepotnih tretmajih in sprostilnih programih uporabljajo le naravno kozmetiko znamk Aveda in Vinoble, ki vsebuje naravne sestavine, kot je resveratrol, izvleček iz rdečega grozdja, katerega učinki so podobni botoksu.

Že eno leto pa v hotelu deluje tudi medicinski spa center Merkur Recreation z dvajsetimi strokovnjaki, ki do zdravja pomagajo s klasičnimi metodami svetovanja in terapij in tudi s pomočjo tradicionalne kitajske medicine.

Loisium Wine & Spa Resort

Loisium Wine & Spa Resort

Seveda pa je na prvem mestu vino. Že več kot petdeset let med Špiljem in Lučanami poteka najstarejša in ena od najbolj znanih štajerskih vinskih cest, ki tik ob slovenski meji ponuja pogled na čudovite vinograde in v dobro voljo spravi še tako s stresom preobremenjene ljudi. Vina vseh lokalnih in tudi drugih avstrijskih ter številnih mednarodnih vinarjev so zastopana v vinski prodajalni Adventure. Poleg možnosti nakupa lokalnih vin po cenah proizvajalcev, predvsem pa domačega penečega vina Geniuss, ki ga pridelujejo pod budnim očesom Karla Steiningerja, organizirajo tudi vinske pokušnje in seminarje. Vinsko znanje lahko kar takoj uporabimo v restavraciji Weinkuchl ali pa po gurmanskih užitkih, v vinskem baru Loisium Wine Club Bar.

Loisium Wine & Spa Resort

Loisium Wine & Spa Resort