Pozabite na pravokotne, preveč klorirane bazene! Našli smo deset prekrasnih bazenov, ki so drugačnih oblik, njihova voda pa je naravna. To so bazeni, ki bodo spremenili naš pogled na tradicionalno poletno ohlajanje.

Sydney, Avstralija: Bondi Baths, Bondi Icebergs

Že več kot stoletje se valovi Tasmanskega morja zaletavajo v kopališče Bondi Baths, olimpijski bazen, ki je postal dom Bondi Icebergs, zimskega plavalnega kluba. Zaradi trdne betonske konstrukcije je bazen nekoliko hladnejši kot pa ocean, čeprav je v njem voda enaka. Bazen je odprt za javnost, tisti, ki pa želijo postati člani Icebergs (zimskih plavalcev) pa morajo vsaj 75-krat zaplavati v vodi, ki ima 15 stopinj Celzija. V poletnih mesecih lahko obiskovalci uživajo v modernističnem klubskem kompleksu, ki vključuje gurmanski bistro, dva bara, fitnes in teraso za sončenje.
icebergs.com.au


Dunaj, Avstrija: Krapfenwaldbad

Čeprav ime ni ravno najlažje izgovorljivo, je to ena izmed najlepših dunajskih sosesk, kot tudi park z ogrevanimi bazeni. Glavni bazen na hribu tako poleti postane stalnica družabne scene. Tam najdemo tudi restavracijo, bar, prostor za namizni tenis, nogomet, odbojko na mivki in otroško igrišče. Iz bazenov lahko uživamo v pogledu na celotno mesto ter vinograde.
wien.gv.at

Kopenhagen, Danska: Kastrup Søbad

Kastrup Søbad, krožni leseni paviljon v Baltskem morju, zajema bistvo danskega dizajna s čistimi linijami in naravnimi toni. Zgradili so ga leta 2005, morska kopel pa se nahaja 100 metrov od obale. Strukutra je namerno zasnovana v obliki spirale, saj tako ponuja odličen razgled na plažo, hkrati pa varuje pred vetrom. Kleni plavalci (temperatura voda tukaj doseže le okoli 15 stopinj Celzija) imenuje kopališče hygge, kar je vsestranski danski izraz za preživljanje kvalitetnega časa s prijatelji.
taarnby.dk

Bath, Anglija: The Thermae Bath Spa

Terme Thermae Bath Spa se nahaja na enakem mestu in uporablja enake termalne vrelce, ki so nekoč razvajali rimske osvajalce. Naravno ogrevan bazen na strehi stavbe New Royal Bath ponuja pogled na stolp Bath Abbey iz 17. stoletja. V stavbi najdemo Minerva Bath, največji in najbolj futuristično stiliziran bazen z masažnimi šobami, whirpoolom in leno reko. Voda, ki privre iz zemlje ima okoli 45 stopinj Celzija, mehansko pa jo ohladijo na 33 stopinj Celzija.
thermaebathspa.com

Montpellier, Francija: Piscine Olympique d’Antigone

Obiskovalci kopališča Piscine Olympique d’Antigone pozdravita Antigona in Venera – olimpijski bazen in bazen za namakanje. Antigona gosti vse od plavalcev do športnih tekem, v bazenu pa trenirajo tudi nekateri najbolj elitni francoski atleti. Zgoraj obiskovalce pričakuje Venera, ki ima na voljo teraso za sončenje s pomično streho, whirpool in najbolj eleganten tobogan, ki ste ga kadarkoli videli.
montpellier3m.fr

PREBERITE ŠE: Najlepši bazeni na svetu, ki jemljejo dih

Berlin, Nemčija: Badeschiff

Berlinsko kopališče Badeschiff je dobesedno “kopalna ladja”, saj plava jugovzhodno od živahnega kulturnega središča Berlina. 27 metrov dolg, dobra dva metra globok bazen s svetlo modro vodo pluje na reki že od maja 2004, odprt pa je skozi vse leto. Poleti se tukaj odvijajo joga in filmske projekcije, ki na umetno plažo, v kavarno ali pa leseno platformo privabijo vse hipsterje. V zimskem času plavalce ščiti prosojna lupina, ob bazenu pa “zraste” tudi nekaj savn.
arena.berlin

Budimpešta, Madžarska: Gellért Thermal Baths

Stavba Gellért Thermal Baths datirana nazaj v leto 1918, zapisi o zdravilni vodi na tem mestu pa segajo že v 15. stoletje. Vse se je začelo s ponudbo šestih termalni kopališč, kompleks pa je danes ekspanziven vzhodno evropski kraj za premor. Bezn v art-noveau slogu v glavni dvorani naravnost vzame dih. V stavbi najdemo še prvotne mineralne vroče in hladne kopeli, savne, spa in dva zunanja bazena, vključno s 40 metrov dolgim bazenom z valovi.
gellertbath.hu

 

Grindavík, Islandija: Blue Lagoon

Blue Lagoon obišče na leto več kot 400 tisoč obiskovalcev. Nad nebeško modrimi vročimi vrelci se dviga para, ki se razteza po od lave črni pokrajini. Obiskovalci se mažejo s kremenčevim blatom, nato pa sproščajo v z minerali bogati vodi, ki je znana po svojih zdravilnih lastnostih. Z restavracijo, spa-jem, suhimi savnami in parnimi kopelmi, privablja obiskovalce s celega sveta.
bluelagoon.com

Austin, Teksas, ZDA: Barton Springs Pool

Naravni vrelci, ki hranijo več kot 300 metrov dolg Barton Springs Pool, so bili nekoč za Indijance sveti, saj so verjeli v njihovo zdravilno moč. Skok v vodo vsekakor deluje pomlajevalno, kot tudi čas, ki ga boste preživeli ob bazenu in na travnatih površinah pod senco starih hrastov. Dobrih 140 hektarjev zelenih površin med drugim gosti tudi letni Austin City Limits Music Festival ter ponuja frizbi golf, igrišča in botanični vrt Zilker Botanical Garden, ki vključuje japonski vrt Isamu Taniguchi.
austintexas.gov