Kdor je že vsaj enkrat odpotoval iz Slovenije, si ogledal kulinarično ponudbo v drugih državah in okusil njihove stvaritve, lahko z gotovostjo potrdi, da je slovenska (ne le tradicionalna) kulinarika presegla meje pričakovanega – postala je del smetane, kar dokazujejo številna priznanja, ki jih prejemajo slovenski kuharji in restavracije. In ne govorimo le o finih krajih, kamor hodijo premožnejši ljudje, temveč tudi lokalčkih s ponudbo hrane ali fast foodih, kjer se za majhen denar dobi ODLIČNA pojedina.
Okusi so relativna stvar, zato je jasno, da se bo vedno našla oseba, ki jih slovenska kulinarika ne bo po godu, vendar ne moremo zanikati dejstva, da jemo kakovostno hrano. Vedno več restavracij skrbi za kakovost živil, ki so slovenskega porekla, nekateri mojstri kuhajo izključno s sveže pripravljenimi sestavinami, spet tretji skrbijo tudi za okolje (kuhajo po načelu zero waste).
Tudi ponudba je postala raznovrstna, saj v mestu ne najdemo več le hrane, ki jo ima rada množica, temveč je vedno več edinstvenih krajev, kjer nudijo tudi vegansko hrano, edinstvene sladolede, vrhunsko azijsko kuhinjo, pristno slovensko kuho …
In katera je najboljša restavracija v Ljubljani, so odločili svetovni popotniki na spletni strani TripAdvisor. Ko boste lačni, si vsakič preberite spodnje besedilo!
Najboljše restavracije v Ljubljani po mnenju popotnikov:
#10 od 557 restavracij v Ljubljani: Hiša Pod Gradom
Ocena: 4,5
Hiša Pod Gradom se nahaja ob vznožju Ljubljanskega gradu in se ponaša z edinstvenim ambientom, ki vsakemu gostu pričara duh “tistega” časa. Ponujajo prigrizke, kosila in pijačo, ki vam bodo, kot pravijo, zagotovili slasten užitek. Zjutraj lahko uživate v kavi in zajtrku, zvečer pa v okušanju dnevno svežih slovenskih in mediteranskih specialitet.
#9 od 557 restavracij v Ljubljani: Gostilna Dela
Ocena: 4,5
Gostilna dela vam ne bo zagotovila le kulinarične izkušnje, temveč vas bo navdušila tudi njihova zgodba – usposabljajo in zaposlujejo različne skupine mladih (mladi brez dokončane izobrazbe, stari med 17 in 25 let, mladi invalidi do 30. leta oziroma druge osebe s posebnimi potrebami), ki se iz različnih razlogov soočajo s težavami pri zaposlovanju. Sicer lahko pri njih jeste pristne slovenske in mediteranske jedi (tople jedi, narezke, domače sladice …). Okusne dobrote strežejo tudi v Domžalah.
#8 od 557 restavracij v Ljubljani: Okrepčevalnica Luda
Ocena: 4,5
V Ludi strežejo sveže in preproste ribje jedi, ki jih lahko delite z družbo. Točijo tudi ekološka/naravna vina, skladno s tem spreminjajo tudi jedilnik glede na dnevni ulov in razpoložljivost surovin. Strežejo predvsem slovensko hrano, nudijo tudi veganske in brezglutenske pojedine.
#7 od 557 restavracij v Ljubljani: Zbornica
Ocena: 5
Kot sami zase pravijo, v Zbornici pripravljajo najboljše burgerje, žar sendviče, sveže solate in juhe – goste med drugim razvjajajo tudi s ponudbo kosil iz domače kuhinje. Strežejo zgolj hrano, ki so si jo sami zaželeli, pri pripravi pa uporabljajo le najboljše sestavine, saj sodelujejo z dobavitelji, ki jim je kakovost na prvem mestu.
#6 od 557 restavracij v Ljubljani: Okrepčevalnica Čompa
Ocena: 4,5
Čompa je ljubka restavracija, ki je popotnike očarala predvsem z okusnimi jedmi, cenami in osebjem. Kot pravijo, boste morali rezervirati mizo, ker je prostora malo, mesta pa se hitro zapolnijo. Sicer strežejo slovenske in evropske jedi, pohvalijo se lahko tudi z dobrimi zrezki in dobrotami z žara.
#5 od 557 restavracij v Ljubljani: Restavracija Cubo
Ocena: 4,5
Deset let je že minilo, odkar Cubo ustvarja izjemne zgodbe in z okusno hrano privablja goste z vseh koncev sveta. Restavracija je postala kraj, v katerem se ne zbirajo zgolj turisti, temveč tudi domačini, ki zaupajo tamkajšnjim kuharjem, ki vedno poskrbijo za najboljšo izkušnjo. Strežejo morske, slovenske in evropske jedi, nanje pa se lahko obrnite, če želite pojesti kosilo in (pozno) večerjo.
#4 od 557 restavracij v Ljubljani: Atelje
Ocena: 4,5
Atelje je majhna restavracij, katere zaposleni skušajo imeti popolno svobodo v dnevnem ustvarjalnem procesu in hkrati gostom omogočiti maksimalen užitek. Kuhajo na “naraven način”, uporabljajo lokalne proizvode in 90 % hrane je pripravljene v njihovih prostorih. Včasih ideje dobijo v tradicionalnih slovenskih receptih, spet drugič si izberejo drugačen pristop. Jedi dnevno menjajo, kar pomeni, da se med drugim tudi trudijo upoštevati letne čase, naravo in okolje.
#3 od 557 restavracij v Ljubljani: Capriccio Ristopizza
Ocena: 4,5
Stefano Rado, lastnik Capriccia, se je ob prvem obisku zaljubil v prestolnico in se odločil preseliti sem. A Italijan, ki ima v Padovi dve restavraciji, je v mestu pogrešal avtentično ‘ristopizzo’ z italijanskim mojstrom za peko pic. Zato je k sodelovanju povabil picopeka Luco, s katerim sodelujeta že več kot 20 let – ta za goste pripravlja italijanske pice, zaprte pice (calzone) in zvite pice (filoncino), kmalu pa bodo ponudbo dopolnili tudi z italijanskimi domačimi testeninami in drugimi jedmi.
#2 od 557 restavracij v Ljubljani: Monstera bistro
Ocena: 4,5
V Monsteri sveže sezonske sestavine kraljujejo v hitrih in okusnih bistrojskih kosilih. Vsak teden pripravijo nov meni, na katerem sta po dve predjedi, dve glavni jedi in dve sladici. Na voljo sta tako mesna kot brezmesna različica kosila. Hrano v bistroju spremljajo z ekološkimi vini, avtorsko varjenim pivom, domačimi sirupi in 100 % sokovi …
#1 od 557 restavracij v Ljubljani: Restavracija Strelec
Ocena: 4,5
Po mnenju popotnikov si je prvo mesto prislužil Strelec, katerega cilj je gojiti modernizirano meščansko kuhinjo. Sestavine, s katerimi kuhajo, so večinoma lokalne, jedi, ki jih strežejo, pa so slovenske in evropske. Če vam je poleg hrane pomembno tudi okolje, potem veste, kam vse poti vodijo.
You must be logged in to post a comment.