Če se imate namen povzpeti na najnevarnejše stopnice na svetu, premislite. Že ob pogledu nanje se vam bo zvrtelo.

Katere stopnice z različnih koncev sveta so se uvrstile na seznam najbolj ekstremnih?

El Peñón de Guatapé (Kolumbija)

El Peñón de Guatapé

Stopnice, po katerih se je mogoče povzpeti na vrh ogromne skale, ljudje primerjajo z različnimi stvarmi. Na prvi pogled spominjajo na zadrgo, mnogi pa verjamejo, da bi skala lahko bila odlično zavetje v primeru apokalipse zombijev.

Tianmen (Kitajska)

Tianmen

Gora Tianmen se nahaja v kitajski provinci Hunan. Njeno ime v prevodu pomeni ‘vrata do nebes’. Domačini verjamejo, da se ljudje, ki prehodijo vseh 999 stopnic, dotaknejo neba in dosežejo večno srečo.

Haiku Stairs (Havaji)

Haiku Stairs

Te stopnice so tako nevarne, da je vzpon po njih prepovedan. Številni ljudje havajski otok Oahu obiščejo prav zaradi njih. Skupno kar 3992 stopnic je bilo za vojaške namene zgrajenih leta 1942.

Mojzesova gora (Egipt)

Mojzesova gora

Mogočne stopnice najdemo na južnem delu egiptovske gore Sinaj. Legenda sicer pravi, da je Mojzes na vrhu te gore prejel 10 božjih zapovedi. Prav zato na Sinaju redno srečujemo skupine romarjev z vseh koncev sveta.

Taihang (Kitajska)

Taihang

Stopnice, po katerih se je mogoče povzpeti do vrha gore Taihang, so združene v skoraj 100-metrsko spiralo. Turisti, ki se odločijo za vzpon, morajo predhodno podpisati dokument, v katerem izjavljajo, da so popolnoma zdravi in da so bili pred nevarnostjo posvarjeni.

Adamov vrh (Šrilanka)

Adamov vrh

V nasprotju z nekaterimi drugimi gorami s tega seznama je vzpon na Adamov vrh povsem varen. Turisti želijo vrh osvojiti predvsem zaradi idiličnega sončnega vzhoda in odtisa Budovega stopala.

Kraljeva pot (Španija)

Kraljeva pot

Gorska pot, ki je bila na začetku 20. stoletja zgrajena kot povezava obeh sten soteske Gaitanes, je ime dobila po navzočnosti kralja Alfonsa XIII. ob njenem odprtju. Po tragični smrti skupine turistov leta 2000 se jo je oprijel vzdevek ‘pot smrti’. Po rekonstrukciji leta 2015 je ponovno odprta za obiskovalce.

Chand Baori (Indija)

Chand Baori

Stopnišče Chand Baori je posebno predvsem zaradi tega, ker se spušča v podzemlje. Na njegovem dnu je vodnjak z umazano vodo. Domorodci so prepričani, da so ga zgradili demoni.

HuaShan (Kitajska)

HuaShan

Pot do gore HuaShan poznamo tudi pod imenom ‘pot do nebes’. Stopnice, po katerih se je treba povzpeti na vrh, so vrezane v skalo, medtem ko železno verigo popotnik uporablja kot ograjo.