Včasih kdo pretenta naš šesti čut, zato se je dobro opreti tudi na znanost. Nova raziskava ugotavlja, komu lahko zaupaš.

Komu zaupamo in komu ne, je velikokrat odločitev, ki je daleč od racionalne. Nanašamo se na pretekle izkušnje, predvsem pa na nek notranji občutek. Na pomoč pa nam lahko priskoči tudi znanost. Nova raziskava ugotavlja, komu lahko zaupaš. Ta članek je bil letošnje leto izdan v Journal of Personality and Social Psychology. Raziskovalci so ugotovili, da obstaja povezava med dovzetnostjo za občutek krivde in zaupljivostjo. Zasnovali so serijo scenarijev, ki so temeljili na ekonomskem in matematičnem konceptu z imenom teorija igre.

Komu je najbolj pametno zaupati?

Gre za igrico, ki jo velikokrat uporabljajo raziskovalci človeškega vedenja. V tej igri se udeležencem dodeli določena vsota denarja. Če se odločijo, da bodo denar razdelili med sabo, se denar pomnoži, vendar si ga morajo deliti. Lahko pa se odločijo, da bodo denar obdržali zase, vendar potem ne dobijo dodatnega priliva. Bolj kot udeleženci zaupajo drug drugemu, večji izkupiček imajo. V študiji so ugotovili, da so tisti, ki so imeli višji občutek krivde, bili bolj zaupanja vredni. Ljudem, ki hitro podležejo občutkom krivde, gre zaupati verjetno zaradi tega, ker bodo v upanju, da se bodo občutku krivde izognili, vedli bolj v skladu s socialnimi konvencijami.

Najbolj zaupanja vredni so ljudje, ki se hitro počutijo krive