V letu 2017 je imelo glavno vlogo v filmu 24 odstotkov igralk. Za primerjavo: v letu 2009 je bilo takšnih ženskih vlog le 15 odstotkov. Pozitiven trend se kaže tudi v serijah. V zadnjem času smo lahko priča zanimivim projektom, ki vključujejo pametne in zanimive ženske like. Nekatere med njimi si ustvarjajo uspešno kariero, druge najdejo ljubezen in svoje poslanstvo, nekatere pa odkrivajo svoje skrite talente. Vse te ženske pa učijo milijone gledalk po svetu, da morajo biti pogumne, samozavestne in da si nikoli ne smejo dovoliti, da so le ‘podpora in opora’. In to so serije za ženske, ki nedvomno navdihujejo.

Predstavljamo vam 12 serij za ženske, ki navdihujejo in lahko spremenijo življenje.

Gypsy (2017)


Psihiatrinja Jean Holloway je pripravljena narediti vse, da pomaga svojim pacientom. Njene metode (vključno s poseganjem v življenje pacientov in zasledovanjem) kršijo etiko in povzročijo več škode kot koristi. Tudi življenje Jean je daleč od popolnega in tudi ona išče rešitev svojih problemov.

Girlboss (2017)


Serija temelji na priljubljeni knjigi Girlboss, kjer Sophia Amoruso, ustanoviteljica modne znamke Nasty Gal, deli svojo zgodbo o uspehu. V samo 12 mesecih je zgradila imperij, ki zasluži 100 milijonov ameriških dolarjev letno.

The Bold Type (2017–)


Tri prijateljice delajo za modno revijo. Njihovo življenje je vedno razburljivo, tukaj sta seveda ljubezen in iskanje samega sebe. Čeprav serija ne sodi med ‘težko prebavljive’, se dotika pomembnih tem, kot sta enakost spolov in raznolikost lepote.

New Girl (2011–)


Jessica je učiteljica v šoli in vedno optimistična, čeprav v osebnem življenju nima sreče. Ko prekine razmerje s svojim partnerjem, se preseli v stanovanje s tremi fanti. Tako se začne zabavna zgodba o ljubezni in prijateljstvu.

She’s Gotta Have It (2017–)


Brooklynska umetnica Nola je razpeta med tremi ljubimci: plitkim modelom Greerjem, vljudnim in dobrim Jamiejem ter nezrelim Marsom. Koga bo izbrala?

The Mindy Project (2012–2017)


31-letna porodničarka Mindy sanja o princu na belem konju, a ji njeno vedenje velikokrat prepreči, da bi si z moškim zgradila razmerje. Ne glede na to še vedno upa in naredi vse, kar je v njeni moči, da si gradi uspešno kariero in uravnoteži osebno življenje.

Causal (2015–)


Serija prikazuje odnos med bratom in sestro. On je samski in ustanovitelj spletne strani za zmenke, ki še nikoli ni bil v resnem razmerju. Ona je sveže ločena in mama najstnici. Odločita se, da drug drugemu pomagata poiskati partnerje.

Las chicas del cable (2017–)


Leta 1928 v Madridu odprejo podjetje za telekomunikacije. Štiri ženske se preselijo v špansko prestolnico, da bi tam poiskale službo in začele na novo. Ta dramatična serija ne pripoveduje le edinstvenih zgodb žensk, ampak prikazuje tudi težave, ki se pojavijo na delovnem mestu.

Queen Sugar (2016–)


Serija pripoveduje zgodbo sester Bordelon: Charlie je uspešna menedžerka, Nove je novinarka. Ko jima umre oče, podedujeta neprofitno plantažo sladkorja. Zdaj morata rešiti družinski posel in rešiti konflikte, ki so nastali med njima.

Insecure (2016–)


To serijo večkrat poimenujejo kar afroameriški Seks v mestu. Pripoveduje zgodbo o dveh prijateljicah. Ena si je zgradila uspešno kariero, a ima težave v zasebnem življenju. Druga živi s fantom, a ima težave v službi. Dekleti morata rešiti svoje težave, da bosta lahko rešili prijateljstvo.

Better Things (2016–)


Sam je ženska v srednjih letih, ki si je preprosto zadala preveč. Samohranilka ima tri hčerke, želi si zgraditi kariero in popraviti razmerje z mamo. Kljub temu ima Sam odličen smisel za humor in ostaja optimistka.

Good Girls Revolt (2015–2016)


Zgodovinska drama je postavljena v leto 1969 in pripoveduje zgodbo o treh mladih ženskah, ki delajo za newyorško revijo News of the Week. Večkrat se soočijo z diskriminacijo, zato se odločijo, da se bodo borile za svoje pravice.