V kinematografe po svetu so v 2018 prišli fantastični filmi, ki so jih dobro sprejeli tako gledalici, kot tudi kritiki. In tukaj je nekaj fantastičnih filmov 2018, ki bi si zaslužili zlati kipec na podelitvi oskarji 2019.

Kateri fantastični filmi 2018 bi se morali podati v borbo za zlati kipec na podelitvi oskarji 2019?

Vox Lux (2018)


Glavna junakinja je svetovno znana pevka Celeste, ki trpi zaradi številnih psiholoških travm. Ko je bila namreč še šolarka, je komaj preživela streljanje v šoli. Natalie Portman si zaradi svoje igre nedvomno zasluži oskarja.

Ben is Back (2018)


Ben je težaven fant. Na božični večer pobegne iz rehabilitacijskega centra in se vrne k ljubeči materi, ki je že pošteno naveličana njegovih trikov. Sina sprejme z odprtimi rokami, a se kmalu začne zavedati, da se Ben ni spremenil in da lahko pričakuje le težave. Kako daleč bo šla ta močna ženska, da reši svojega sina? Julia Roberts in Lucas Hedges ustvarita odlično dramo.

Eighth Grade (2018)


Iskren in sodoben film pripoveduje zgodbo o odraščajoči Kayli, ki je zdaj v 8. razredu. Ta introvertirana najstnica začne z vloganjem o svoji samozavesti in ljubezni do same sebe in se tako sooči s svojimi strahovi in negotovostjo. Ta film ima dobre možnosti, da je na oskarjih nominiran za najboljši izvirni scenarij.

Destroyer (2018)


Erin je bila včasih policajka pod krinko. Na težki misiji se je zaljubila v svojega stanovskega kolega, a misija je spodletela in končala s tragedijo. Erin najde moč za maščevanje in nič je ne more ustaviti. Za to vlogo je Nicole Kidman popolnoma spremenila svoj videz in prav bi bilo, da bi bila nominirana v kategoriji najboljše igralke.

Krasen fant (Beautiful Boy, 2018)


David nikakor ne razume, zakaj se je njegov ljubeči sin iz prijaznega, pametnega fanta spremenil v obupanega zasvojenca. Fant je odrastel v ljubeči družini, ki nikoli ni imela finančnih težav, prav tako je bil uspešen v šoli. Kaj so straši zgrešili, zakaj je šel sin po napačni poti? Obstaja verjetnost, da bosta tako Steve Carell kot Timothée Chamalet nominirana za oskarja.

Mi lahko kdaj koli oprostiš? (Can You Ever Forgive Me?, 2018)


Komična drama, v kateri igra Melissa McCarthy, temelji na resničnih dogodkih in pripoveduje zgodbo pisateljice, ki ponareja pisma slavnih, da bi lahko rešila svoje finančne težave. Film odlikujejo živ dialog, zanimiva zgodba in njegovi liki – še posebej glavni lik, ki ga igra Melissa in ki smo je bili do zdaj vajeni predvsem v komedijah. Mnogi kritiki so mnenja, da bi morala igralka za to vlogo osvojiti oskarja.

Tihotapec (The Mule, 2018)


88-letni Earl se ne razume z ženo, niti z otroki, njegov posel pa je na robu propada. Ponudijo mu službo ‘mule’, nekoga, ki bo prevaža tovor z enega mesta na drugo. Earl se kmalu zave, da prevaža droge, policija pa sumi, da je z obnašanjem tega samotarskega starca nekaj narobe. Gre za čudovito delo Clinta Eastwooda, ki igra glavno vlogo, prav tako pa se podpisuje pod režijo.

Šepet nežne ulice (If Beale Streets Could Talk, 2018)


Film pripoveduje zgodbo mlajše ženske, ki z zaročencem pričakuje otroka. A njuna sreča je ogrožena, ko njenega zaročenca obtožijo posilstva. Tish, glavna junakinka, ne verjame, da je njen partner kriv in poskuša dokazati njegovo nedolžnost. Gre za predirljivo dramo o rasizmu, pod katero se podpisuje Barry Jenkins, režiser z oskarjem nagrajene drame Mesečina (Moonlight, 2016). Regina King, ki v filmu upodobi Tishino mamo, Sharon Rivers, je za svojo stransko vlogo v filmu prejela zlati globus.

Zgrešena vzgoja Cameron Post (The Miseducation of Cameron Post, 2018)


Najstnica Cameron je s strani konzervativnih tete in strica prisiljena, da obišče terapevtski center, ki spreobrača geje, ko odkrijeta, da je v razmerju s svojo sošolko. Ta nenavaden, nežen in globok film, pokaže pot samosprejemanja. Zasluži si, da je nominiran v kategoriji najboljšega prirejenega scenarija.

Vdove (Widows, 2018)


Štiri srečno poročene ženske čez noč postanejo vdove: njihovi možje umrejo med poskusom ropa. Zdaj morajo žene nositi odgovornost za dejanja njihovih mož. V kriminalni drami igrajo Viola Davis, Michelle Rodriguez in Elizabeth Debicki. Mogoče so nominacije za najboljšo režijo in najboljšo igralko.

Roma (2018)


Črno-beli film pripoveduje zgodbo mehiške družine. Zgodbo pripoveduje njihova služkinja, prikaz njihovega življenja pa ima v ozadju pomembne zgodovinske dogodke. Pričakuje se, da bo film nominiran v kategoriji najboljše režije. Na podelitvi filmski nagrad zlati globusi 2019 je Roma osvojila 2 nagradi, in sicer za najboljši tujejezični film, Alfonso Cuarón pa za režijo.

First Reformed (2017)


Duhovnik Ernst Toller se v svojem življenju prebija čez temačno obdobje: ločil se je od žene, sin pa mu je umrl v Iraku. Toller se sooči še z drugimi preizkušnjami, ko ga njegova faranka prosi, da se pogovori z njenim možem. Po pogovoru namreč mož stori samomor, kar pa v Tollerju vzbudi občutek krivde.