Vsi smo že kdaj doživeli osebno ‘katastrofo’. To je lahko resna bolezen, bankrot, zlomljeno srce ali pa kaj drugega. Težko smo pripravljeni na vse, kar se nam zgodi, a treba se je zavedati, da se življenje nadaljuje. In pri tem nam lahko pomagajo tudi filmi, kjer lahko vidimo, da je sprememba v življenju odvisna tudi od tega, kako pristopimo do nastalih problemov.

To so filmi, ki se nam jih splača gledati predvsem takrat, ko se nam zdi, da nam bo življenje, kot ga poznamo, razpadlo.

Če ostanem (If I Stay, 2014)


Mia je nadarjeno dekle, ki igra violončelo, ljubi klasično glasbo in rockerja Adama. Življenje pa se ji obrne na glavo, ko po prometni nesreči ostane v komi. Med zunajtelesno izkušnjo se mora odločiti, ali se bo zbudila in zaživela na novo.

Unconditional (2012)


Samantha Crawford živi srečno življenje. A to se ji razsuje v trenutku, ko ji ubijejo moža. Izgubi upanje in ne želi več živeti. Ko sreča starega prijatelja Joeja, ta postane njena podpora in ji v življenje ponovno vnese smisel.

Iz tvojega življenja (My Sister’s Keeper, 2009)


Odvetnica ima na sodišču precej nenavaden primer: 11-letno dekle toži svoje starše, potem ko ugotovi, da je bila spočeta samo zato, da bo svoji sestri z levkemijo pomagala živeti.

Krive so zvezde (The Faul in Our Stars , 2014)


Premetena najstnica Hazel se že od mladih nog sooča z boleznimi, diagnoza neozdravljivega raka na pljučih pa dokončno zapečati njeno usodo. Toda na srečanju z drugimi bolniki spozna postavnega in samozavestnega Augustusa, ki je zaradi raka izgubil nogo. Kljub zavedanju o neodložljivi smrti se mladi par počasi zbliža ter se v kratkem času sooči z vsemi lepotami in žalostjo brezmejne ljubezni.

Kuhinja z dušo (Soul Kitchen, 2009)


Zinos Kazantsakis je lastnik ne preveč priljubljene restavracije v Hamburgu. Vse skupaj se nekoliko izboljša, ko najame novega in boljšega kuharja. Novi uspehi mu prinesejo bolj dinamično življenje, a nato se zdi, da ga nesreča spremlja prav na vsakem koraku.

Preden umrem (Now Is Good, 2012)


Tessa zboli za neozdravljivo levkemijo. Ko ji zdravniki napovejo le še nekaj tednov življenja, Tessa prekine zdravljenje in s pomočjo prijateljice sestavi seznam vseh stvari, ki bi jih rada doživela, preden umre. Pri izpolnjevanju pustolovščin ji težave povzročata zaščitniška starša, ki se ne želita soočiti s skorajšnjo izgubo hčerke, prav tako pa Tesso presenetijo ljubezenska čustva, ki ji jih vzbudi prijazni fant iz soseščine Adam.

Še vedno Alice (Still Alice, 2014)


Alice nekega dne opazi, da pozablja besede, pomembne sestanke in imena prijateljev, zdravniki pa ji postavijo diagnozo začetkov Alzheimerjeve bolezni. Ker poskuša svoje življenje prilagoditi naraščajočim luknjam v spominu, se znajde pred težko dilemo, kako naj pred prijatelji in družino ohrani osebno dostojanstvo in hkrati najde dovolj časa za uživanje v iztekajočih se trenutkih prisebnega razmišljanja.

Moje življenje brez mene (My Life Without Me, 2003)


23-letna Ann ima dve hčeri, brezposelnega moža, ki sovraži vse okoli sebe, ter očeta, ki je ravnokar prišel iz zapora. Družino preživlja kot hišnica na univerzi. Njeno monotono življenje se spremeni, ko izve, da ima neozdravljivega raka in 3 mesece življenja. Takrat se odloči, da bo korenito spremenila svoje življenje.

Kradljivka knjig (The Book Thief, 2013)


Liesel Meminger živi v rejniški družini v bližini Münchna – njeno mater, komunistko, so namreč transportirali v Dachau. Čeprav Liesel ne zna brati, na pogrebu svojega brata prvič ukrade knjigo – precej srhljivi priročnik za grobarje. Ko se s pomočjo svojega rejniškega očeta nauči brati, knjige postanejo njena strast.

Restless (2011)


Na smrt bolna dekle in fant rada obiskujeta pogrebe neznancev. Njuni nenavadni življenjski poti se prepleteta v iskreno romanco, toda preden se lahko prepustita ljubezni, morata pojasniti nenavadna prikazovanja samomorilskega japonskega pilota iz druge svetovne vojne, ki ju nenehno opazuje in spremlja.

Lev: Dolga pot domov (Lion, 2016)


Petletni Saroo se med potovanjem izgubi in po dolgi poti z vlakom pristane v večmilijonski Kalkuti. Ker ne ve, kje je njegova družina, pristane na cesti, po številnih krutih preizkušnjah pa ga naposled sprejmejo v sirotišnico. Posvoji ga avstralska družina in kljub srečnemu odraščanju se mu ves čas vračajo spomini na pravo družino. Da bi odkril, od kod prihaja, se odpravi na nemogočo misijo iskanja svoje preteklosti, saj mu samo to lahko omogoči srečno prihodnost.