Podelitev prestižne filmske nagrade (oskarji 2019) bo letos potekala 24. februarja v Dolby Theatre v Hollywoodu. In medtem, ko čakamo na dan D, smo pripravili nekaj zanimivosti, ki jih niste poznali o tej prireditvi.

To so zanimivosti, ki jih o filmskih nagradah oskar še niste poznali. 

“And the winner is …” (In zmagovalec je …)

Ta fraza je bila nekoč prava blagovna znamka podelitev. Na 61. podelitvi leta 1989 so jo nehali uporabljati in jo nadomestili z “And the Oscar goes to …” (In oskarja dobi …). To naj bi storili z razlogom, da ljudi prepričajo, da na oskarjih ni poražencev.

“Here are all the male nominees.” (Tukaj so vsi moški nominiranci.)

Greta Gerwing je peta ženska, ki je nominirana za oskarja za najboljšo režijo (Lady Bird). Kathryn Bigelow je edina ženska, ki je oskarja za najboljšo režijo tudi osvojila (leta 2008 za film Bombna misija).

Mahershala Ali je prvi musliman, ki je osvojil oskarja.

Oskarja je prejel leta 2017 za svojo vlogo v filmu Mesečina.

Filmska nadaljevanja so vredna oskarja.

Leta 1975 je oskarja za najboljši film prejel Boter 2 (The Godfather: Part II, 1974), kar je prvo in edino nadaljevanje, ki je bilo vredno te prestižne nagrade. Nominiran je bil za 11 oskarjev, Robert de Niro pa je prejel oskarja za najboljšega igralca v stranski vlogi.

Najslabši povezovalec vseh časov

Rob Lowe  še vedno velja za najslabšega povezovalca oskarjev v vsej zgodovini. Leta 1989 je namreč oskarje začel z Eileen Bowman kot Sneguljčico, skupaj pa sta zapela Proud Mary. Kritiki so to grajali, Disney je tožil in celo Paul Newman je podpisal izjavo, da je šlo za sramotno in ponižujoče dejanje.

Sidney Poitier je bil prvi Afroameričan, ki je osvojil oskarja.

Leta 1964 je Sidney dobil oskarja za svojo vlogo v filmu Lilije na polju (Lillies of the Field, 1963). Čeprav je njegova zmaga nakazala novo smer in pomik proti raznovrstnosti, je minilo 38 let, preden je oskarja za glavno vlogo osvojil naslednji Afroameričan. To je bil Denzel Washington za vlogo v filmu Dan za trening (Training Day, 2001).

Slike polne dvorane na oskarjih so iluzija.

Ko pravi gosti zapustijo svoja sedišča, da bi napovedali nominirance, nastopili ali pa gredo le na stranišče, njihova sedišča zapolnijo statisti. To so navadni ljudje, ki imajo srečo, da poznajo prave ljudi.

Nicolas Cage je en in edini.

Igralske zmožnosti Nicolasa Cagea bi težko ocenili, njegov velikodušni prispevek v svet memov pa vse skupaj le še bolj otežuje. Kljub temu pa je Cage leta 1996 osvojili oskarja za najboljšega igralca (Zbogom, Las Vegas, 1995).

Marlon Brando je zavrnil oskarja.

Leta 1973 je oskarja prejel Marlon Brando, ki pa ga je zavrnil. Razlog? Diskriminacija Indijancev s strani ZDA in Hollywooda. Na podelitev je poslala Indijanko Sacheen Littlefeather, ki je prebrala njegovo izjavo. Pozneje se je izkazalo, da je bila to v resnici igralka Maria Cruz.

Najkrajši govor

Zmagovalci na oskarjih imajo 45 sekund za govor. Rekord za najkrajši govor v zgodovini držita William Holden in Alfred Hitchcock, ki sta se preprosto le zahvalila s “Thank you.”

Velikih 5

Samo 3 filmi so osvojili ‘velikih 5’, torej oskarja za najboljši film, za režijo, za igralca in igralko v glavni vlogi in za scenarij. To so bili Zgodilo se je neke noči (It Happened One Night, 1934), Let nad kukavičjim gnezdom (One Flew Over The Cuckoo’s Nest, 1975) in Ko jagenjčki obmolknejo (The Silence of The Lambs, 1991).

Nagec na oskarjih

Leta 1974 je na oder v adamovi obleki pritekel Robert Opal ravno v trenutku, ko je oskarje povezoval angleški igralec David Niven.

Kipec v resnici stane slab evro.

Ko zmagovalci prejmejo oskarja, morajo podpisati izjavo, da se v primeru prodaje zlatega kipca najprej obrnejo na Akademijo in ji ga prodajo za 1 ameriški dolar. To pravilo obstaja od 1950. Steven Spielberg je leta 2001 kupil oskarja Bette Davis za 578.000 ameriških dolarjev in ga podaril Akademiji. Michael Jackson je za zlati kipec Davida Selznicka leta 1999 odštel več kot milijon ameriških dolarjev.