Nekateri ljudje ne morejo ostati prijatelji z osebo, ki so jo nekoč ljubili. Drugi celo postanejo najboljši prijatelji. Pravila, kaj je prav ali narobe, ni, jasno je le, da znanost ugotavlja eno: če sta z bivšim ostala prijatelja, sta morda psihopata. Preverita, zakaj!

V nedavni študiji, ki so jo izvedli na Oakland University in objavili v publikaciji Personality and Individual Differences, so analizirali osebnostne lastnosti 861 ljudi in njihovih razmerij v preteklosti. Udeleženci so morali odgovoriti na vprašanja o razmerjih, ki jih imajo v tem trenutku, kot tudi na vprašanje, ali so ostali prijatelji z bivšimi partnerji.

Po tem so jim raziskovalci dali vprašalnik, s katerimi so poskušali opredeliti narcistične in psihopatske težnje. Ugotovili so, da imata bivša partnerja, ki sta ostala prijatelja, osebnostne lastnosti podobne tistim, ki jih imajo psihopati. Če sta torej z bivšim ostala prijatelja, sta morda psihopata. In to zaradi več skrb vzbujajočih razlogov.

Psihopatija je oblika antisocialne osebnostne motnje. V psihologiji se termin uporablja za osebe, ki imajo osebnostne lastnosti narcisa in sadista, njihova dejanja pa izražajo sebičnost in pomanjkanje empatije. Vsi ljudje smo lahko kdaj sebični, a psihopati to pokažejo bolj ekstremno. Znani so tudi po tem, da izkoristijo t. i. lažni šarm in ni jim težko ohranjati stika z bivšimi partnerji še dolgo po tem, ko je razmerja že konec, saj imajo koristi od tega (dobijo denar, informacije in spolni odnos).

Še več, večina psihopatov naj bi imela tudi eno skupno lastnost: ne prenesejo ideje, da je bivši v razmerju z drugo osebo. In to je še en dober razlog, da uporabijo ves svoj šarm in prijaznost do bivših partnerjev in jih prepričajo, da ostanejo prijatelji. Na tak način jažje  manipulirajo in celo uničijo srečo druge osebe.

Dr. Paulette Sherman, psihologinja in avtorica knjige Dating from the Inside Out, opozarja, da ne smemo vseh svojih bivših dojemati kot psihopate. “Videla sem svoje stranke, ki so ostali prijatelji z bivšimi zaradi normalnih in altruističnih razlogov. Ti si želijo biti najboljši prijatelji z bivšimi, uživajo v njihovi družbi in vedo, kjer so zdrave meje tovrstnega prijateljstva. V večini primerov se ne privlačijo več , oboji so v razmerjih in spoštujejo partnerje. To ni vedno najlažje, ampak se lahko zgodi in je pomembno, da ne mislimo, da so vsi bivši, ki ostanejo prijatelji, psihopati oziroma imajo tovrstne težnje.”

Bodite torej pozorni, kakšno prijateljstvo je med vami in vašim bivšim partnerjem. Če imate občutek, da vam je preblizu, da je preveč prijazen, ima morda še kakšne druge namene.