Ko se želimo na dopustu sprostiti, gotovo najprej pomislimo na najbolj obljudene kraje, ki jih obiščejo skoraj vsi. Po nekem čudnem naključju je merilo za dobro destinacijo število turistov, ki jo obišče – torej več je turistov, boljša je destinacija. A to ne drži vedno. Na svetu najdemo več sto draguljev, rajev na Zemlji, ki začuda med popotniki še niso tako priljubljeni. Tukaj so čudoviti kraji, ki jih moramo obiskati, preden jih preplavijo turisti.

Čudoviti kraji, ki jih moramo obiskati, preden jih preplavijo turisti:

José Ignacio, Urugvaj

V mestu José Ignacio živi le 300 ljudi, pozimi (govorimo o južnoameriškem poletju) pa ga obišče večje število zvezdnikov, kot je na primer Shakira. V mestu lahko najdemo različne razkošne hotele in moderne restavracije, zato je José Ignacio odličen kraj za tiste, ki ljubijo razkošje, a še vedno želijo nekaj miru in zasebnosti.

José Ignacio, Urugvaj

José Ignacio, Urugvaj

Koh Rong, Kambodža

Če se želimo ločiti od civilizacije, potem moramo obiskati otok Koh Rong. Tukaj ni nebotičnikov, ne hrupa in ne avtomobilov. Čakajo nas tišina, nekaj mirnih ribiških vasic in neokrnjena narava. Koh Rong pogosto opisujejo kot “takšna je bila Tajska pred 20 leti”.

Koh Rong, Kambodža

Koh Rong, Kambodža

Bangladeš

Bangladeš je neverjetno lepa država z bogato zgodovino in raznovrstno kulturo. Turizem tukaj ni najbolj razvit, čeprav je kar nekaj lokacij, ki turistu vzamejo dih: vile maharadž, največja mangrovska obala na svetu in najdaljša plaža na svetu.

Bangladeš

Bangladeš

Sofija, Bolgarija

Sofija velja za eno od najcenejših turističnih destinacij, vsaj v primerjavi z drugimi evropskimi metropolami. Mesto je polno bogate zgodovine in arhitekture, ki nedvomno navduši. Po mnenju nekaterih strokovnjakov bo Sofija kmalu skočila iz ozadja – vsak dan jo namreč odkrije vse več ljudi.

Sofija, Bolgarija

Sofija, Bolgarija

Ambergris Caye, Belize

Otok Ambergris Caye ima bogato zgodovino. Tukaj so živeli Maji, lovci na kite in bukanirji. Ambergris Caye danes privablja potapljače s celega sveta, nahaja se namreč v bližini drugega najdaljšega grebena na svetu.

Ambergris Caye, Belize

Ambergris Caye, Belize

Mjanmar

Mjanmar, znan tudi kot Burma, je majhna država v jugovzhodni Aziji. Beseda “myanmar” pomeni “hiter” in zato obstaja dober razlog: leta 2010 je državo obiskalo samo 300 tisoč ljudi, tri leta pozneje je številka poskočila na 2 milijona. Turizem se v državi hitro razvija, še vedno pa je čas, da se z ladjico odpravimo po izoliranem jezeru Inle in ujamemo sončnih zahod, ki odseva na pagodi Švedagon.

Mjanmar

Mjanmar

Roatán, Honduras

Križarke so se začele ustavljati ob Roatánu šele leta 2005. Najbrž zato, ker ne spada med najvarnejše kraje na svetu. Roatán je začel pridobivati na priljubljenosti zaradi potapljačev, ki so prišli pogledat srednjeameriški koralni greben. Na samem otoku imamo priložnost, da se odpravimo na ribolov, lahko pa raziščemo otočje Cayos Cochinos.

Roatán, Honduras

Roatán, Honduras

Apulija, Italija

Počitnice v Apuliji bodo nedvomno nepozabne: nebeško modro morje, rdeča prst, zlati sončni zahodi in najpomembnejše, zelo gostoljubni domačini. Poleg ležanja na plaži si lahko privoščimo še ogled gradu Bari, bazilike Santa Croce in arheološkega muzeja Rignano Garganico.

Apulija, Italija

Apulija, Italija

PREBERITE ŠE: Evropska mesta in pokrajine, ki so najlepše jeseni

Zambija in Zimbabve

Ja, vemo, vsi poznate Viktorijine slapove. Le malokdo pa pozna narodni park Hwange. Ta je ogromen, meri namreč 14.600 kvadratnih kilometrov. Pohvali se lahko z jezeri, redkimi rastlinami in divjimi afriškimi živalmi. V parku Hwange so še posebno ponosni na slone, imajo jih namreč več kot 30 tisoč.

Narodni park Hwange

Narodni park Hwange

Busan, Južna Koreja

Medtem ko se turisti zgrinjajo v Seul, je bolje, da obiščemo drugo največje mesto v Južni Koreji. Velikokrat ga imenujejo kar “poletna prestolnica Koreje”, saj ima mesto kar zavidljivo število plaž. Busan je med drugim znan tudi po svojih umetniških muzejih in ribji tržnici.

Busan, Južna Koreja

Busan, Južna Koreja

Manila, Filipini

Manila je drugo največje mesto na Filipinih. Pohvali se lahko z resnično okusno in poceni hrano. Večerja s tremi hodi nas bo v Manili stala okoli 16 evrov, medtem ko bi za precej podobno stvar v kakšnem drugem mestu odšteli vsaj 90 evrov. Mesto ima kar nekaj znamenitosti: stare cerkve, lepe palače, samostane in muzeje.

Manila, Filipini

Manila, Filipini

Fukvok (Phu Quoc), Vietnam

Fukvok (Phu Quoc) je raj na Zemlji. Otok obdajajo bele peščene plaže, kristalno čista voda in smaragdno zelene džungle. Lahko se odločimo za potapljanje, za izlet s kanuji ali pa za obisk različnih kmetij. Počitnice na tem otoku nam bodo dale edinstveno možnost doživetja narave.

Phú Quốc, Vietnam

Fukvok (Phu Quoc), Vietnam

York, Velika Britanija

York je eno od najlepših antičnih mest v Angliji. Ima vse, kar ima mora imeti tipično angleško mesto – pube, čajne hiše, kavarne, cerkve, stare zgradbe in še bi lahko naštevali. Ena od glavnih znamenitosti Yorka je resnično veličastna katedrala, ki šteje več kot 500 let. York bo kmalu poln turistov, zato pohitimo in v mestu uživajmo v miru.

York, Velika Britanija

York, Velika Britanija

Kep, Kambodža

Kep je bil nekoč najbolj priljubljena destinacija francoske elite, ki je živela v Kambodži. Znan je bil po svojih fantastičnih restavracijah in dragih vilah. A državljanska vojna je pustila posledice in kolonija je ostala v ruševinah. Kljub temu Kep ostaja odličen kraj za sproščanje.

Kep, Kambodža

Kep, Kambodža

Salinas Grandes, Argentina

Slana puščava je pravzaprav 250 kilometrov dolgo in 100 kilometrov široko slano močvirje. Ko dežuje, se pokrajina spremeni v gigantsko ogledalo. Čeprav vodi skozi Salinas Grandes kar nekaj železniških poti in cest, se še vedno šteje kot nedostopen kraj in zato tudi manj priljubljen med turisti.

Salinas Grandes, Argentina

Salinas Grandes, Argentina