Primarna družina je najbolj pomembna stvar v človekovem življenju. Na razvoj posameznika ima pomemben vpliv in ta ima svojo moč še dolgo po tem, ko se oseba osamosvoji. Vzdrževanje dobrih odnosov med družinskimi člani je ključnega pomena za lažje in srečnejše življenje. In kako preživeti čas z družino bolje kot ob ogledu filma. Tukaj so inspiracijski filmi, primerni za celo družino, ki bodo starše in otroke brez prisile in podkupovanja spravili v isto sobo, ter jim omogočili dobro uro čistega užitka.

Inspiracijski filmi, primerni za vso družino:

1. Zdravnik s srcem (Patch Adams)

Pokojni Robin Williams se vživi v vlogo zdravnika Adamsa, ki verjame ne le v moderno medicino, temveč tudi v moč življenja, ljubezni in smeha. Zdravnik s svojim holističnim pristopom do zdravljenja spreminja življenja bolnih in mnoge tudi ozdravi.

2. V iskanju sreče (The Pursuit of Happyness)

Will in Jaden Smith v filmu igrata očeta in sina, ki se znajdeta v finančni stiski. Chris Gardner je oče samohranilec, ki skupaj s svojim sinom izgubi streho nad glavo. Kljub težki situaciji Chris poskuša svojemu sinu omogočiti čim lepše otroštvo.

3. Le scaphandre et le papillon (The Diving Bell and the Butterfly)

Resnična zgodba o življenju urednika Elle Jean Dominique Baubyja je ganljiva pripoved o boju za življenje, tudi ko se kaj zalomi. Baubay je pri 43 doživel infarkt, zaradi katerega je imel popolnoma paralizirano telo; z izjemo enega očesa. Kljub veliki nesreči se je še naprej aktivno udejstvoval v vsakdanji komunikaciji in celo napisal knjigo.

4. Daj naprej (Pay it Forwards)

Kevin Spacey je pred negativno vlogo v Hiši iz kart upodobil nekaj izredno pozitivnih likov. Osnovnošolski učitelj Eugene Simonet svoje delo jemlje z vso resnostjo. Svoj položaj vidi kot strateško točko, s katere lahko izboljša svet, učenci pa so njegovo orodje. Učencem zada samostojen projekt, katerega cilj je, da za kanček izboljšajo svet. Mladi Trevor ima fantastično idejo.

5. Dobro leto (A Good Year)

Mlad in uspešen menedžer May Skinner se po smrti svojega strica vrne na posest v Francijo, kjer je med otroštvom preživel veliko srečnih poletjih. Zaslepljen z svežim denarjem in uspehom v bleščečem potrošniškem svetu, se želi posesti, ki jo podeduje, čim prej znebiti. Na svojo srečo spozna mlado Archie, ki mu spet pokaže, katere so vrednote, ki jih je vredno gojiti.

6. Amelie

Med 15 inspiracijskih filmov, primernih za vso družino, gotovo spada tudi francoska klasika Amelie. Simpatična Francozinja Amelie verjame, da je svet prijazen in čudovit kraj, kjer ima vsaka gesta svoj pomen. Nekega dne najde skrivnostno škatlico in tako se poda iskat njenega lastnika.

7. Pijevo življenje (Life of Pi)

Film, posnet po odličnem romanu, govori o mladem Piju, ki se po brodolomu znajde na odprtem morju. Njegova družina ladijske nesreče ne preživi, jo pa zato bengalski tiger, ki je bil na ladji (ta je namreč ravno selila celoten živalski vrt). S Pijem sta prisiljena nekaj časa preživeti skupaj v majhnem rešilnem čolnu.

8. Sanja (Deamer: Inspired by a True Story)

Deklica Cale živi na ranču s svojimi starši in celo čredo konjev. Njene sanje so, da bo nekoč tako kot njen oče vzrejala konje. A oče zanjo nima takšnih načrtov. Vse pa se spremeni, ko Cale prosi očeta, da ozdravi njenega najljubšega konja. Otrokova ljubezen do teh plemenitih živali pomaga očetu spoznati, da ni na svetu nič bolj pomembnega kot sreča njegove hčerke.

PREBERITE ŠE: Najboljše grozljivke zadnjega desetletja

9. Miroljubni bojevnik (Peaceful Warrior)

Športnik Dan Millman ima vse: uspešno kariero, dobre prijatelje, dekleta in nore zabave. Ko je udeležen v hudi prometni nesreči, se zdi, da je njegove gimnastične kariere konec. A kmalu pride v njegovo življenje Socrates, ki Danovo življenje obrne in mu spet vlije upanja.

10. Pollyanna

Ko Pollyanni pri 11 letih umrejo starši, se preseli k svoji strogi teti, kjer vladajo red in toga pravila. A Pollyanna se ne da in se kljub težkim okoliščinam drži očetovega nasveta, da je treba življenje uživati ne glede na situacijo.

11. Najboljši učitelj (School of Life)

V srednjo šolo Fallbrook pride nov učitelj, gospod D. Vsi ga obožujejo – tako učenci kot učitelji. Z izjemo gospoda Warnerja, katerega srčna želja je, da bi bil oklican za učitelja leta, in tako gospodu D-ju napove vojno.

12. Pepelka (Cinderella)

Klasična zgodba o Pepelki, deklici, ki se nenadoma znajde prepuščena na milost in nemilost svojima zlobnima polsestrama in mačehi. Čeprav je zgodba že vsem poznana, je film prava poslastica za oči.

13. The Ron Clark Story

Film, posnet po resničnih dogodkih, bo ganil še tako nesočutno srce. Mlad učitelj Ron Clark se preseli v New York, kjer se zaposli v šoli za otroke, ki izhajajo iz težkih razmer. Vsi, vključno s starši in ostalim šolskim kolektivom, menijo, da iz teh otrok ne bo nič – razen Rona. Vso energijo in znanje uporabi, da bi iz njih potegnil čim več.

14. Legenda o jezdecu kitov (The Whale Rider)

Poveljnik plemena Whangari se boji, da bo z njegovo smrtjo konec položaja poveljnika, saj nima nobenih moških potomcev. A njegova vnukinja Pai se odloči, da bo stvar vzela v svoje roke in mu dokazala, da so tudi ženske lahko poveljnice. Da ji bo to uspelo, se mora naučiti umetnost borilnih veščin in urokov ter zajezditi kita.

15. Naša mala miss (Little Miss Sunshine)

Mala Olive sanja o možnosti, da bi se udeležila tekmovanja Little Miss Sunshine. Družina jo sicer podpira, a ima preveč dela, da bi se s tem kaj veliko ukvarjala. Ko dobi Olive povabilo, naj se tekmovanja udeleži, pa jo vsi družinski člani pospremijo na potovanju do želene zmage.