Danes nikakor ne boste sladko spali. Preverili smo in poiskali nekaj grozljivk, ki so pustile poseben pečat v zgodovini srhljivih filmov. No, pa poglejmo, katere so najboljše grozljivke zadnjega desetletja!

Katere so najboljše grozljivke zadnjega desetletja?

10. V/H/S (2012)

Film govori o skupini lopovov, ki iščejo videokaseto v odmaknjeni zapuščeni hiši. Tam naletijo na različne grozljive posnete prizore. Nekatere scene v filmu so resnično šokantne. Veliko gledalcem ob gledanju filma postane slabo. Na festivalu Sundance je moralo medicinsko osebje dva obiskovalca, ki sta si prišla ogledat grozljivko, zaradi groze prizorov oskrbeti. Številni ljudje so odhajali iz dvoran, imeli so tudi nekaj primerov omedlevice.

9. Insidious (Zakleti, 2011)

Z nekoliko manjšimi poudarki na “bu” učinku in na dodobra utečenih prijemih, ki jih spremljajo posebni vizualni učinki, nadnaravna grozljivka Zakleti dokazuje, kako je mogoče z razmeroma majhnimi sredstvi doseči odličen rezultat.

8. Let Me In (Spusti me k sebi, 2010)

Zgodba o dvanajstletnem Owenu, ki ne najde razumevanja pri lastnih starših. Vsak dan je deležen nadlegovanja nasilnih vrstnikov. Njegovo življenje pa se spremeni s prihodom skrivnostne deklice Abby, v kateri prepozna sorodno dušo. Ampak niz grozljivih umorov, ki se zgodijo v mestu, v domišljiji glavnega junaka vzbudi številne sume in strahove, da Abby obdaja zelo temačna in smrtonosna skrivnost.

7. La casa muda (Tiha hiša, 2011)

V tem primeru gre za zelo inovativno grozljivko “v prvi osebi”. Izhodišče urugvajskega režiserja Gustava Hernándeza je precej preprosto: najstnica Laura in njen oče sta bila najeta, da počistita in pospravita hišo nekega znanca, ki je za podrtijo našel kupca. V odročno, zaraščeno kočo, v kateri ni elektrike, prispeta zvečer, da bi lahko delo naslednji dan začela že zgodaj zjutraj. Kaj se skriva za vrati hiše?

6. Sinister (2012)

Dekle se z namenom maščevanja očetu in bratu vrne v domačo hišo deset let po tem, ko je pobegnila. Ob vrnitvi se ji začno obnavljati že davno potlačeni spomini o smrti matere in nasilju očeta.

PREBERITE ŠE: Najbolje ocenjeni filmi vseh časov po mnenju gledalcev

5. The Conjuring (Priklicano zlo, 2013)

Film temelji na resnični zgodbi o tem, kako so preiskovalci paranormalnega Eda in Lorraine Warren poklicali, da pomagata družini na osamljeni kmetiji, ki jo ustrahuje temačna sila. Soočena z mogočno demonsko silo se Warrenova znajdeta v najbolj grozljivem primeru svojega življenja.

4. The Witch (2016)

Vsebinska zasnova filma je zelo preprosta. Willia in Katherine sta v krščanskem duhu vzgojena oče in mati petih otrok, s katerimi živita na osamljeni kmetiji tik ob robu mračnega gozda. Ko nekega dne najmlajši sin izgine neznano kam, pridelek pa iz nepojasnjenih razlogov začne gniti, se preostanek družine začne vse pogosteje zapletati v brutalne prepire, kmalu pa se izkaže, da je na delu skrivnostna demonska sila v podobi zlovešče čarovnice.

3. The Visit (Obisk, 2015)

Režiser filma in ostalih srhljivih uspešnic (Šesti čut, Znamenja in Vas ob gozdu) predstavlja nenavadne dogodke, ki jih ob obisku starih staršev doživita najstnika Rebecca in Tyler. Čez dan se dedek in babica obnašata povsem običajno, ponoči pa se na osamljenem posestvu začnejo dogajati neobičajne reči, ki otroka na smrt prestrašijo. Ker mame ne moreta prepričati, da sta v nevarnosti, se sama lotita raziskovanja. Vedno bolj čudaško vedenje starih staršev otroka spravi v številne smrtne nevarnosti.

2. The Babadook (Babadook, 2014)

Gre za daleč najbolj premišljeno zasnovano grozljivko novega tisočletja. Koncept je izjemen, vsebuje psihološko zelo dodelane elemente, na vsakem koraku pa jo spremlja nepredvidljivost. Babadook ni samo nove vrste pošast, je še vse kaj drugega. To grozljivko si enostavno morate ogledati!

1. It Follows (Zlo za petami, 2015)

Brezskrbna študentka Jay se po nekaj zmenkih s skrivnostnim Hughom odloči z  njim deliti tudi intimne užitke, toda po strastni noči ji fant razloži, da je nanjo prenesel zlovešče prekletstvo. Če se znebi srhljivega zla, ki jo zasleduje na vsakem koraku in jo želi pokončati, mora spati z nekom drugim. Jay poskuša s prijatelji odkriti izvor zla in ga ustaviti, toda na koncu ji ne preostane drugega, kot da sprejme izprijeno igro nasladne pogube.