Spodaj prilagamo seznam najboljših filmskih klasik vseh časov, ocenjenih po resničnih odzivih gledalcev. Ti pogledi so velikokrat drugačni od profesionalnih filmskih kritik. Preverite ali so se na lestvici top filmov znašli tudi vaši najljubši. Ta-da-da-dam! Najbolje ocenjeni filmi vseh časov so …

Kateri so najbolje ocenjeni filmi vseh časov?

Izvor (Inception)

Znanstvenofantastična mojstrovina Christopherja Nolana, ki je bila nominirana za osem oskarjev, štiri pa je prejela. Priča smo najbolj srhljivim delom človeškega uma, kamor s pomočjo futuristične tehnologije kuka pretkani Dom Cobb. S pomočjo sanj vdira v misli ljudi in krade dragocene podatke. Je najbolj iskan zločinec daleč naokoli.

Ritem norosti (Whiplash)

Andrew Neimann je ambiciozen mlad jazzovski bobnar, ki študira na konservatoriju na ameriški vzhodni obali. Osredotočen je na svoj glasbeni vzpon. Profesor Terence Fletcher, znan po svojem učiteljskem talentu in srhljivih izbruhih jeze ter spornih učnih metodah, vodi najboljši jazzovski ansambel na ugledni ustanovi. Fletcher odkrije Neimannovo nadarjenost in ga sklene premestiti v svojo zasedbo, kar popolnoma spremeni življenje nadobudnega glasbenika. Andrewova strast in odločenost postati najboljši se kmalu pretvorita v obsedenost, ki ga prižene do roba sposobnosti in razsodnosti.

Ko jagenjčki obmolknejo (The Silence of the Lambs)

Ko jagenjčki obmolknejo je mojstrovina v žanru grozljivk. Zgodba, igra in produkcija so usmerjene v en sam cilj: pograbiti občinstvo že na začetku in ga izpustiti čisto na koncu filmskega dogajanja.

Matrica (The Matrix)

Matrica je revolucionaren znanstvenofantastični film, ki se loteva zelo pomembnih tematik, aktualnih tudi v današnjem času. Film ima jasno sporočilo: čeprav živimo v dobi računalnikov, ljudje nismo stroji. Ne glede na to, kakšne so možnosti za uspeh, in ne glede na to, koliko smo pripravljeni plačati za resnico, se bo človeštvo še naprej borilo za prihodnost in ljubezen.

Dober, grd, hudoben (The Good, the Bad, the Ugly)

Italijanski film iz leta 1966 v režiji Serggia Leoneja. Označujemo ga kot klasiko in enega najboljših filmov v zgodovini. Pečat mu daje izjemna igralska zasedba s Clintonom Eastwoodom na čelu. Film odlikuje tudi dobra glasba Ennia Moricconeja. Je zadnji izmed serije filmov Trilogija dolarjev. Verjetno ste si film že ogledali, sicer pa ga obvezno zapišite na svoj seznam filmov, ki si jih morate ogledati.

Božje mesto (City of God)

Film sledi 30-letni zgodbi o Božjem mestu, enem izmed najrevnejših naselij v Riu de Janeiro. Kraj je resničen, ravno tako zgodba, ki je prilagojena velikemu platnu. Igralci so resnični ljudje z ulice, z avtentičnim obnašanjem in pristnimi čustvi.

Služkinje (The Help)

Osupljiva in iskrena zgodba govori o temnopolti ženski iz 60. let, ki je svoje dni kot služkinja pri belski družini preživljala v Misisipiju. Gre za nadvse privlačno, zabavno in hkrati zelo ganljivo zgodbo.

Potrkaj na nebeška vrata (Knockin’ on Heaven’s Door)

Moška, ki bolehata za rakom, se spoznata v bolniški sobi. Na voljo imata le nekaj ur, da se odločita, kam še zadnjič na potovanje.

Šund (Pulp Fiction)

Vincent Vega in Jules Winnfield se med opravljanjem kriminalistične službe rada potapljata v filozofske razprave o veri in morali.

Kaznilnica odrešitve (The Shawshank Redemption)

Kaznilnica odrešitve je ameriški dramski film režiserja Franka Darabonta. Zgodba ima svoje izhodišče v noveli ameriškega pisatelja Stephena Kinga. Govori o bančniku Andyju Dufresneju, ki je leta 1947 obsojen umora svoje žene in njenega ljubimca, zaradi česar se znajde v zaporu Shawshank State Prison.

Skrivnostna sled (The Prestige)

Čarovniška vajenca Robert Angier in Alfred Borden se po tragični nesreči razideta in postaneta konkurenta. Ko Alfred izumi na videz popolno čarovnijo, poskuša Robert na vsak način odkriti, v čem je skrivnost, kar ju pahne v neizprosno bitko, polno prevar, nizkih udarcev in smrtonosnih skrivnosti.

Pljuni in jo stisni (Snatch)

Tat diamantov in kurir Franky štirje prsti naredi na poti proti New Yorku, tam naj bi namreč šefu Aviju predal ogromni diamant, postanek v Londonu. Med izročitvijo manjših kamnov šefovemu bratrancu Dougu Glavici in ostalim zlatarjem ga zamika sodelovanje pri stavah na nezakoniti boksarski spopad v organizaciji Borisa Bodala. Pri tem se mu niti sanja ne, da mu je Boris nastavil past …