Predstavljamo vam najboljše filme po mnenju kritikov na portalu Metacritici. S pomočjo tega portala smo pripravili lestvico najboljših filmov, ki so nastali med 2010 in 2017.

Filmi zadnjih 7 let (2010–2017), ki so po mnenju kritikov najboljši:

10. Nisem tvoj zamorec (I Am Not Your Negro, 2016), ocena: 95


Skozi pripoved Samuela L. Jacksona spremljamo film o zgodovini rasizma v ZDA, ki jo je pesnik, pisatelj in družbeni kritik James Baldwin nameraval obdelati v knjigi Remember This House, vendar je nikoli ni dokončal.

9. Visages Villages (2017), ocena: 95


Francoski dokumentarec je na festivalu v Cannesu prejel nagrado za najboljši dokumentarec. Sledi režiserki Agnès Vardi in umetniku JR-ju, ki potujeta po podeželju Francije in tako ustvarjata portrete ljudi, ki jih med svojim potovanjem srečujeta.

8. Socialno omrežje (The Social Network, 2010), ocena: 95


V Socialnem omrežju režiser David Fincher in scenarist Aaron Sorkin raziskujeta trenutek, ko so iznašli Facebook, najbolj revolucionarni družabni fenomen novega stoletja. To nam pokažeta z nasprotujočih se perspektiv superbistrih mladeničev, ki vsi trdijo, da so bili prisotni ob stvaritvi.

7. Call Me by Your Name (2017), ocena: 95


Sedemnajstletni Elio preživlja vroče poletje 1983 na severu Italije. Posluša glasbo, bere knjige in plava, dokler nekega dne v njegovo življenje ne stopi očetov pomočnik Američan Olivier. Kmalu postaneta več kot le prijatelja, privlačnost med njima pa je iz trenutka v trenutek intenzivnejša.

6. Carol (2015), ocena: 95


Romantična drama Todda Haynesa temelji na romanu The Prince of Salt pisateljice Patricie Highsmith. Zgodba je postavljena v New York v letu 1952, kamere pa so usmerjene na mlado fotografijo in njeno razmerje s starejšo žensko, ki gre skozi stresno ločitev. Čeprav jima čas ni naklonjen, je privlačnost med njima močnejša od družbenih norm in predsodkov.

5. Gravitacija (Gravity, 2013), ocena: 96


Inženirka na prvem vesoljskem poletu in veteranski astronavt po trčenju z razbitinami satelita izgubita vse stike z Zemljo in ostaneta izgubljena v neskončni črnini vesolja. Na videz rutinska vesoljska misija se tako spremeni v divji boj za preživetje.

4. Manchester by the Sea (2016), ocena: 96


Čustveno nabita drama je zgrajena okoli Leeja Chandlerja, čustveno otopelega bostonskega hišnika, ki v življenju ne najde pravega smisla, a le do trenutka, ko izve novico o bratovi smrti, ki ga pripelje v rodni kraj, kjer se mora spopasti s starimi demoni in posvetiti najstniškemu nečaku Patricku. Hkrati se mora soočiti z neporavnanimi računi iz preteklosti, ko se je po družinski tragediji ločil od žene in zapustil ribiško skupnost.

3. 12 let suženj (12 Years a Slave, 2013), ocena: 96


V ZDA, pred državljansko vojno, Solomona Northupa, svobodnega črnca s severa zvezne države New York, ugrabijo in prodajo v suženjstvo. Prepuščen krutosti, v postavi zlohotnega sužnjelastnika, a tudi nepričakovani milosti se Solomon bori za lastno življenje in svoje dostojanstvo. V dvanajstem letu te nepozabne odisejade po naključju spozna kanadskega pristaša abolicionizma, kar za vedno spremeni tok njegovega življenja.

2. Mesečina (Moonlight, 2016), ocena: 99


V filmu Mesečina spremljamo življenje temnopoltega fanta Chirona – od otroštva do odraslosti –, ki živi z materjo zasvojenko in je tarča napadov drugih fantov. Spremljamo tudi njegov odnos s prijateljem Kevinom, s katerim odkrije svojo spolno identiteto, ki jo potem skriva pred drugimi in sabo.

1. Fantovska leta (Boyhood, 2014), ocena: 100


Režiser Richard Linklater je leta 2002 začel z izjemnim eksperimentom: naslednjih 12 let je vsako poletje pred kamero zbral isto skupino igralcev in z njimi ustvaril zgodbo o odraščajočem fantu in njegovi družini. Film beleži majhne in velike trenutke v življenju mladega Masona od njegovega šestega do osemnajstega leta. Skupaj z njim se prepustimo mozaiku bežnih utrinkov vsakdanjega življenja – skozi vrtinec družinskih selitev, ločitev, novih družin in šol ter prvih ljubezni, vse do vstopa na univerzo.