Pomlad je le dober mesec vstran, kar pomeni, da je vse bolj blizu tudi čas za počitniške avanture! Vsak popotnik si svojo avanturo najraje sestavi sam – nekdo si želi ogledati vsa Gaudijeva dela, medtem ko nekdo sanja o obisku kavarne, kjer je bil posnet francoski film Amelie. Vsak ima torej svoje edinstvene načrte, tako kot ima vsako mesto edinstveno vzdušje in čar. Ne glede na to, obstaja nekaj krajev, v katere se boste naravnost zaljubili. Vabimo vas na sprehod po najlepših ulicah na svetu, kamor se lahko odpravite na svoj naslednji dopust.

Najlepše ulice na svetu:

Medina, Chefchaouen, Maroko

Slikovito mesto leži v severnem delu Maroka. Včasih se zdi, da je mesto Chefchaouen svetlo modro, včasih pa temno modro ali celo vijoličasto. Za te nebeške barve so odgovorni judovski begunci, ki so prišli v Maroko okoli leta 1930. Vrata, okna in stene v starem delu mesta so pobarvane z modro, saj je to sveta barva za Jude (spominja jih na nebo in Boga). Čeprav se je število Judov od takrat do danes bistveno zmanjšalo, domačini še vedno barvajo hiše v modro, saj je to postala tradicija.

Ulica dežnikov, Águeda, Portugalska

Ti lepi dežniki so se v Águedi prvič pojavili leta 2012. Vsako leto se jim priključi več deset novih dežnikov. Ti svetlo obarvani okraski služijo kot odlična zaščita pred soncem. Med domačini kroži šala, da je v njihovem mestu živela Mary Poppins.

Ulica preprog, La Orotava, Tenerife

Vsako leto junija, na predvečer praznika Corpus Christi, pred mestno hišo razprostrejo velikansko preprogo. Ta je sestavljena iz nenavadnih slik, ki so narejene iz vulkanskega peska. Tega so izkopali iz vulkanskega kraterja Teide na enem od Kanarskih otokov. Deset ljudi porabi približno 40 dni in 23 odtenkov peska, da ustvari eno sliko. Leta 2006 so ustvarili 950 kvadratnih metrov veliko preprogo, s katero so se vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov.

Ulica preprog, La Orotava, Tenerife

Ulica preprog, La Orotava, Tenerife

Vila de Gracia, Barcelona, Španija

Avgusta se na ulice Barcelone preseli karneval Fiesta Mayor de Gracia. Na tem festivalu ulice med seboj tekmujejo, katera bo bolj izvirna in barvita. Domačini jih okrasijo z recikliranim materialom, vsaka ulica pa ima določeno temo.

Ulica razbitih kamnov, Enschede, Nizozemska

Roombeek je nakupovalno središče v centru nizozemskega mesta Enschede. Čeprav je videti lepo, je zgodba precej tragična. Leta 2000 je v skladišču s pirotehniko eksplodiralo. Uničenih je bilo 650 hiš in ulic. Nekaj let kasneje je bil okraj v celoti obnovljen in ta ulica je nastala v spomin na ta dogodek. Oblikovalci so dno premazali s posebnim premazom, da je videti, da so vedno valovi. Pozimi so razbiti kamni videti kot kosi ledu, ki se počasi topijo.

Staro mesto, Lijiang, Kitajska

Mesto Lijiang je razdeljeno na dva dela: staro mestno jedro, ki spada na Unescov seznam svetovne dediščine, in novi del. Domačini pravijo, da se mesto za svoj obstoj lahko zahvali vodi, voda pa obstaja zahvaljujoč mestu. Reka Jangce je sestavljena iz treh vej, ki se vijejo skozi celotno mesto. V mestu je tako veliko elegantnih mostov in lepih, ozkih tlakovanih poti. To zgodovinsko območje poudarja harmonijo in enotnost med človekom in naravo.

Alberobello, Apulija, Italija

Mesto je znano po svojih belih hišah (trulli) s stožčasto streho. Ta tip zgradbe lahko vidimo le tukaj in nikjer drugje na svetu. Posebnost konstrukcije je v natančno zloženih kamnih. Če umaknejo samo enega, se bo hiša spremenila v kup kamenja. Domačini so to storili občasno, da bi se izognili plačevanju davkov. Čeprav so vsi trulli videti podobno, so razdeljeni na moške (s kupolo) in ženske (brez kupole). Med seboj se razlikujejo tudi v načinu polaganja ploščic in rokodelskih oznakah.

Lombard Street, San Francisco, ZDA

Ta ulica je obvezno postajališče vseh turistov, ki se ustavijo v San Franciscu. Domačini so ponosni, da lahko Lombard Street imenujejo za najbolj zavito ulico na svetu. Za zmanjšanje kota nagiba so arhitekti ustvarili osem ostrih ovinkov. Omejitev hitrosti je na tej ulici 8 kilometrov na uro.