Zagotovo ste že slišali, da optimalnega zdravja ne zagotavlja samo zdrava prehrana. Že, da je za doseganje dolgoročnega zdravja zelo priporočljivo vsakodnevno uživanje uravnotežene zdrave prehrane, a samo to, brez vključenih praks kot so sprostitev, meditacija ali redna telesa vadba, ni dovolj. Spodaj najdete telovadne vaje za optimalno zdravje.

Športna vadba na dnevni bazi je ključna za optimizacijo zdravja in izognitev kroničnim zdravstvenim problemom. Redna vadba pomaga pri zmanjšanju najrazličnejših vnetij v telesu. Najdite najboljšo vrsto športnih aktivnosti za vaš življenjski slog in vaše telo.

To so telovadne vaje za optimalno zdravje:

1. Gibanje in raztezanje

Preproste vsakodnevne aktivnosti in hišna opravila kot so kuhanje, delo na vrtu, pranje oblačil in čiščenje štejemo med enakovredne vrste gibanja. Številne študije so pokazale, da večurno sedenje povečuje tveganje za diabetes, bolezni srca in mnogo drugih kroničnih obolenj. Tudi v primeru, ko ste telesno močno aktivni. Dolgotrajno sedenje in telesno neaktivnost znanstveniki povezujejo s skrajšano življenjsko dobo. Torej, če opravljate poklic, ki zahteva veliko sedenja, vam svetujemo, da nekajkrat med delom vstanete in si vzamete čas za učinkovite raztezalne vaje.

2. Nizko intenzivni kardio treningi

Hitra hoja in tek izboljšujeta vaše kardiovaskularno stanje ter znižujeta srčni utrip, ravno tako pa tudi krvni tlak. Ta način vadbe ohranja vaše kognitivno delovanje in zmanjšuje tveganje za številne kronične bolezni kot so rak, sladkorna bolezen ter bolezni srca. Če sta vam hoja ali tek pri srcu, priporočamo od 30 do 60 minut tovrstne aktivnosti trikrat ali štirikrat tedensko.

3. Vaje za moč

Treningi kot so dvigovanje uteži ali vaje s težo lastnega telesa ravno tako prispevajo k optimalni ravni vašega zdravja. Treningi za moč pomagajo izboljšati človekov metabolizem, krepijo kosti, dvigujejo razpoloženje in pripomorejo h kakovostnejšemu spancu. Da boste ohranili mišični tonus, izvajajte vaje za moč dvakrat na teden.

PREBERITE ŠE: Športni pripomočki, ki jih mora imeti vsaka ženska

Telovadne vaje za optimalno zdravje

Najboljše telovadne vaje za optimalno zdravje

4. Visoko intenzivna vadba

Sprinti ali visoko intenzivni intervalni treningi imajo več različnih prednosti. Predvsem prihranijo kar nekaj časa. Vzeli vam bodo zgolj 20 minut dnevno. Toliko časa si vsakdo lahko odtrga, da naredi nekaj zdravega zase in za svoje telo, kajne? Poleg tega kratki, visoko intenzivni treningi krepijo vaš metabolizem, povzročajo kurjenje maščob in povečujejo proizvodnjo rasnega hormona. Če je vaš cilj izguba telesne teže, svetujemo, da na vaš razpored obveznosti vključite takšen trening dva- do trikrat na teden.

5. Trening programi za fleksibilnost

Tudi joga ali pilates štejeta številne pozitivne učinke. Pripomoreta k telesni gibljivosti, krepita osrednje mišice, izboljšata ravnotežje in koncentracijo, lajšata bolečine ter dvigujeta razpoloženje. Številne študije so pokazale, da praksa joge zmanjšuje občutek tesnobe in odpravlja depresijo.

Poskrbite za 30 do 45 minut “športanja” štiri- do petkrat na teden. Tako si boste zagotovili optimalno telesno in duševno počutje. Ne pozabite, telesna vadba naj vam bo v veselje.