Zdi se, da lahko gremo kamorkoli na Zemlji. Sploh, če imamo dovolj želje in ja, no, denarja. A to pravzaprav ne drži. Na Zemlji obstajajo kraji, kamor turistom niti približno ni dovoljeno.

Kraji, ki so turistom prepovedani:

Surtsey, Islandija

Leta 1963 je v vodah Islandije izbruhnil podvodni vulkan in v kratkem času se je tako izoblikoval nov otok, ki meri 2,7 km. Otok je takoj pritegnil pozornost znanstvenikov z vsega sveta, saj je izjemen primer nastanka otoka in začetka novega življenja. Otok Surtsey, poimenovan po mitološkem liku Surtru, služi le v znanstvene namene, turistom pa ga je prepovedano obiskati.

Ilha da Queimada Grande, Brazilija

Ilha da Queimada Grande, ki leži 35 kilometrov od brazilske obale, je videti kot paradiž. A s tega otoka se najbrž ne boste več nikoli vrnili. Otok je namreč prepreden s strupenimi kačami – na manj kot pol kvadratnega kilometra namreč živi okoli 4 tisoč kač. Najnevarnejša med njimi je zlata harpunasta kača, katere strup je kar petkrat močnejši od strupa drugih strupenih kač na otoku. Brazilske oblasti so tako turistom prepovedale vstop na otok, ki ga sicer imenujejo tudi Otok kač.

North Sentinel Island, Indija

Eden izmed Andamanskih otokov v Bengalskem zalivu je dom nevarnih domorodcev Sentinelov, ki se izogibajo stiku s civilizacijo in se zelo ostro uprejo kakršnemukoli vdoru. Po mnenju znanstvenikov so staroselci okoli 60 tisoč let živeli ločeno od ostalega dela človeške civilizacije, zaradi česar zavzeto branijo svoje ozemlje. Tako so na primer leta 2004 s puščicami streljali na indijski vladni helikopter, ki je letel nad otokom po cunamiju, da bi ugotovil, ali domačini potrebujejo pomoč. Njihove zadnje žrtve so bili izgubljeni ribiči – po njihovem umoru so indijske oblasti državljane pozvale, naj se držijo stran od domorodcev in njihovega ozemlja.

PREBERITE ŠE: Najbolj nevarni kraji na svetu, kjer boste trepetali za svoje življenje

Svetišče Ise Grand, Japonska

Najpomembnejše svetišče na Japonskem je kompleks templjev Ise Jingu. Glavni tempelj je obdan z visoko leseno ograjo, vanj pa lahko vstopijo le visoki duhovniki in člani cesarske družine. Do leta 1945 je bil kompleks še bolj nedostopen – svetišče je bilo namreč ločeno od zunanjega sveta z reko Mijagava, ki simbolizira mejo med posvetno in sveto deželo. Prečkanje reke je bilo menihom strogo prepovedano, saj bi to privedlo do skrunitve svetišča in težav na Japonskem.

Gruinard, Škotska

Leta 1942 je britanska vlada kupila škotski otok Gruinard za testiranje biološkega orožja, zlasti antraksa. Med poskusom so ugotovili, da je antraks območje onesnažil za daljše časovno obdobje, kar je povzročilo smrt kar 95 odstotkov prebivalstva. Do leta 1980 je bil otok eden najbolj smrtonosnih krajev na planetu. Zlovešči otok so leta 1986 znanstveniki končno začeli čistiti, in tako je bil leta 1990 razglašen za varnega. Kljub temu ga ni nihče naselil. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da je antraks ostal v tleh, v zemlji otoka, kar pomeni, da ta ne bo primeren za življenje še naslednjih sto let.