Nekaj zelo posebnega je v poletju in želimo si, da bi trajalo večno. Lahko so sveže lubenice ali le več vitamina D, lahko je sladoled ali pa dejstvo, da si ustvarimo načrte, ki nas vznemirjajo v pozitivnem smislu – ne glede na razlog poletno sonce sije tako zunaj kot znotraj nas. Tukaj so top poletni filmi, ki nam bodo pričarali neskončno poletje.

Top poletni filmi vseh časov:

1. Zabriskie Point (Kota Zabriskie, 1970)

V svoji upodobitvi Amerike v šestdesetih režiser Michelangelo Antonioni z mojstrsko uporabo glasbene podlage Pink Floydov sledi zgodbi dveh študentov, ki se spoznata, se dotakneta in drug drugega popolnoma očarata. Po tem, ko se faliranec Mark vključi v študentski protest, strelja na policista ter leti v tujino z ukradenim letalom, spozna Dario, hipijevsko študentko antropologije. Skupaj preživita svoje revolucionarno poletje sredi opuščenih vrhov Zabriskie Point. Poetična upodobitev brezskrbne in radikalne ljubezenske afere, ki so jo kritiki pozdravili kot mojstrovino kontrakulturne kinematografije.

2. The Talented Mr. Ripley (Nadarjeni gospod Ripley, 1999)

Nič ne prikaže poletja bolje kot toskanski grički, zlate plaže obale Amalfija ter sonce, ki poljublja Italijo. Triler, nominiran za pet oskarjev, je zgodba o fantu Tomu Ripleyju (Matt Damon), ki ga pošljejo, da razvajenega milijonarja Dickieja Greenleafa (Jude Law) prepriča, da se vrne v Ameriko. Na koncu si Tom prisvoji njegovo življenje in identiteto. Vespe, barke in terase kaj hitro dobijo nepričakovan temačen preobrat v Minghellovem odločnem in brezhibno izvedenem portretu italijanskega sladkega življenja.

3. Les Petits Mouchoirs (Male bele laži, 2010)

Film, ki je bil prvič predvajan leta 2010, je komična drama, ki raziskuje lažna prijateljstva. Ko tragedija udari skupino prijateljev ter so njihove male bele laži, ki so jih drug drugemu govorili skozi leta, razkrite, so njihovi odnosi na veliki preizkušnji. V filmu, ki ga spremlja hrepeneča glasbena podlaga – vključno z Janis Joplin, skupino The Band in Davidom Bowiem – se v burnih ter iskrenih tradicionalnih poletnih počitnicah združijo Marion Cotillard, Jean Dujardin in François Cluzet.

4. Morte a Venezia (Smrt v Benetkah, 1971)

Filmska priredba romana Thomasa Manna, ki jo je na veliki zaslon postavil Luchino Visconti, pripoveduje zgodbo skladatelja Gustava von Aschenbacha (Dirk Bogarde), ki potuje na beneško obalo. V iskanju počitka ter navdiha postane obseden z idealno lepoto najstnika po imenu Tadzio (Björn Andrésen). Ta bridka mojstrovina je ena izmed najbolj zapeljivih ter dekadentnih upodobitev Benetk vseh časov.

5. Over the Edge (Čez rob, 1979)

Film, ki ga je Kurt Cobain označil kot “definicijo njegove celotne osebnosti”, je poletna klasika o skupini najstnikov v prijetnem predmestju. Film, ki ujame tesnobo skupnosti v Novi Granadi, raziskuje nevarnosti odraščanja, spolnosti, drog, rock’n’rolla ter nasilja.

PREBERITE ŠE: Top poletni filmi 2016, ki si jih moramo ogledati

6. Alice in den Städten (Alica v mestih, 1974)

Poletje je čas naključnih poznanstev in to je tisto, kar se zgodi v prepričljivem črno-belem filmu Wima Wendersa. Ko se novinar Philip Winter (Rüdiger Vogler) odloči, da se po pisateljski blokadi vrne domov v Nemčijo, spozna žensko ter njeno devetletno hčerko Alice. Ko mati nerazložljivo izgine, mora Winter poskrbeti za njeno hčerko in tako se skupaj v iskanju babice podata na popotovanje po različnih nemških mest. Film, ki so ga posneli poleti leta 1973 in temelji na zelo ohlapnem scenariju, raziskuje rast malo verjetnega prijateljstva ter fenomen amerikanizacije Evrope, ki je ponavljajoča se tema v vseh delih nemškega režiserja Wima Wendersa.

7. Badlands (Surova balada, 1973)

Slavni ameriški režiser Terrence Malick je svoj celovečerni prvenec prežel že s kar motečim odmerkom poletnega kaosa. Film, ki temelji na resnični zgodbi Charlesa Starkweatherja, sledi Kitu (Martin Sheen), ki “ugrabi” najstniško dekle Holly (Sissy Spacek) ter se odpravi na pobijanje. Film je postavljen v pozna petdeseta, Holly pa pripoveduje zgodbo v tretji osebi. Odisejada ljubezni, smrti in prizadevanja za svobodo je slikovna mojstrovina ameriške kinematografije.

8. Stealing Beauty (Plešem sama, 1998)

Romantična drama Bernarda Bertoluccija iz leta 1966 sledi najstnici Lucy z angelskim obrazom (Liv Tyler), ki začenja potovanje k sebi, k ljubezni ter k svojemu pravemu očetu. Po smrti  mame, pesnice, se devetnajstletna Lucy odloči, da bo poletje preživela v Toskani. V iskanju svojega pravega očeta, katerega identiteta je bila skrita med verzi njene mame, ugotovi, da sta jo spočela v Toskani. V golih poležavanjih ob bazenu, sanjskih pokrajinah in romancah v senci dreves Bertolucci zajame bistvo lenobnega ter čudovitega italijanskega poletja.

9. More (Več, 1969)

Sonce je prisotno vsako poletje in ob filmu Barbeta Schroederja imamo občutek, da toplota sonca seva tudi skozi zaslon. Nemški študent Stefan (Klaus Grünberg) konča šolanje ter krene na svojo evropsko pustolovščino, kjer sreča bohemsko ameriško dekle Estelle (Mimsy Farmer). Ta ga vzame s seboj na Ibizo ter vpelje v svet heroina in LSD-ja.

10. Bonjour Tristesse (Pozdravljena, žalost, 1958)

Na podlagi priznanega romana, ki ga je napisal Françoise Sagan, se film Otta Premingerja odvija na prelepi ter osupljivi Azurni obali ali Francoski rivieri. Cécile (Jean Seberg) je razuzdana šolarka, ki ima občutek, da nova partnerka njenega premožnega plejbojskega očeta (David Niven) ogroža njen nediscipliniran življenjski slog. Tako se po najboljših močeh trudi, da to poletno romanco konča.